VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

Održan 6. kamp djece VZG Zabok i GZ Puconci

E-mail Ispis PDF

zabok puconci small Od 29.06. do 01.07.2012. po šesti put održan je međunarodni kamp djece vatrogasaca u dobi 6-12 godina između djece VZG Zabok koje su zastupala djeca i mentori DVD-a Gubaševo i GZ Puconci.


Ovaj vid susreta djece vatrogasaca dogovoren je 2007. godine i to na inicijativu našeg ondašnjeg predsjednika Milana Sinković, tajnika Ivana Kolarić i zapovjednika Zdenka Petek uz pomoć VZG Zabok na čelu sa predsjednikom Rudolfom Zajec, tajnikom Jerkom Krajačića i zapovjednikom Draženom Sinkković sa predstavnicima GZ Puconci predsjednikom za mladež Bojan Lončar, predsjednikom Štefan Sočič i zapovjednikom Ludvig Kuzma.

Dogovoreno je da se svake godine naizmjence jednom u Hrvatskoj drugi puta u Sloveniji održava kamp djece u trajanju od tri dana, gdje će sudjelovati oko dvadeset i petero djece sa mentorima, istom tako je dogovoren okvirni program aktivnosti za trajanja kampa. Po dogovoru prišlo se odmah i u realizaciju istog s time da se prvi kamp održao kod nas i to na športskom centru Đalski u Martinišću, a domaćin je DVD Gubaševo.

Svaki dan je unaprijed isplaniran, po dolasku vrši se smještaj gostujuće djece, potom slijedi upoznavanje kroz neobaveznu igru i takmičenje. Drugi dan u većini je rezerviran za kratki izlet u bližu okolicu kampa. Izleti se održavaju iz jednog razloga, a to je da se kako naša djeca, a pogotovo gosti upoznaju sa znamenitostima kraja u koji su došli. Uvijek se izbere destinacija koja je za tu dob djece najprihvatljivija. Kad smo mi bili domaćini djecu smo odveli kroz stubički kraj gdje smo posjetili Donju i Gornju Stubicu sa njihovim znamenitostima, nadalje na Mariju Bistricu i u povratku na Bedekovčanska jezera, nezaobilazna destinacija je i posjet Kumrovcu sa njegovim znamenitostima. Nedjelja je u pravilu rezervirana za takmičenje u vatrogasnim disciplinama djece, igre graničara i nogometa. Nakon ručka slijedi pakovanje pospremanje kampa oproštaj od domaćina i povratak kući.

01

Ovo smo opisali iz jednostavnog razloga da svi oni koji će ovo čitati budu upoznati da ovakav vid kampa ima svoj program i da je on za sve učesnike vrlo poučan za dalji rad sa malim vatrogascima, jer su i oni u svom neobaveznom druženju u igri i takmičenjima stvorili nova znanja. Mentori, voditelji i ostali učesnici u radu kampa kroz razgovore stječu neka nova saznanja u radu sa takvom djecom.

02

Zajedničko svim dosadašnjim susretima je izjava sa petih susreta u Gubaševu koju je izrekao predsjednik VZG Zabok Rudolf Zajec. "Susreti vatrogasne djece DVD Gubaševo i GZ Puconci imaju svoju trajnu vrijednost u odgoju djece i njihovom pripremanju za rad u dobrovoljnom vatrogastvu obiju država, jer je to neprekinuta tradicija s obje strane Sutle".

Na zadnji dan kampa u posjet dolaze predstavnici DVD i PGS čija su djeca u kampu bez razlike gdje se kamp održava. Ove godine kamp je održan Republici Sloveniji u mjestu Brezovci, a u posjet zadnjeg dana došli su predstavnici DVD Gubaševo sa kojima je bio i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije gospodin Ivica Glas, koji je bio jako oduševljen viđenim.

Mnogi će se vjerojatno pitati zašto se kamp održava sa djecom iz Općine Puconci, razlog je jednostavan jer su grad Zabok i općina Puconci prijatelji, kao i VZG Zabok i GZ Puconci i iz tog prijateljstva je došlo do ovakvog susreta djece. Moramo kazati sa naše strane da VZG Zabok i DVD Gubaševo imaju veliku financijsku i ostalu podršku od gradskih vlasti, jer da nema toga ovaj kamp se ne bi mogao održavati.

Tokom ovih šest godina susreta nije samo puko igranje i zabava, tu se sklapaju prijateljstva koja će neka potrajati i dulji period. Mentori i voditelji uvijek imaju nešto novo za razmjenu o radu sa djecom. Na kraju mislimo da smo među prvima koji su se odlučili da sa djecom vatrogascima otvore kamp susrete između dviju država, to nam je poticaj da se trudimo i da ta tradicija ne prestane unatoč teškoj financijskoj situaciji.

Tekst i slike: Ivan Kolarić

Ažurirano ( Subota, 14 Srpanj 2012 23:10 )  

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas29
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan29
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489884

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28 
Vi ste ovdje: Početna stranica Ostalo Održan 6. kamp djece VZG Zabok i GZ Puconci