VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

Koordinacija vatrogasnih zajednica sjeverozapadne Hrvatske

E-mail Ispis PDF

koordinacija smallU Kumrovcu je 24. srpnja održan redoviti sastanak koordinacije VZ Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije pod predsjedanjem Ivana Golubića - predsjednika koordinacije. Dobrodošlicu gostima poželjeli su predsjednik DVD Kumrovec, Ivica Krajcar i zamjenik načelnika općine Kumrovec Zlatko Blažičko.


U pratnji domaćina, predsjednika VZKZŽ Ivice Glasa i predstavnice muzeja Staro selo Kumrovec Anite Gadža gosti su posjetili spomen zbirku vatrogastva Krapinsko-zagorske županije i obišli ovaj vrijedan i po mnogočemu poseban spomen lokalitet.

U radom dijelu susreta pod predsjedanjem predsjednika koordinacije Ivana Golubića obrađeno je nekoliko tema koje kako rekoše učesnici nikako da dospiju dalje od rasprave i usvojenih prijedloga zaključaka. Pomoć u raspravi, informacije o događanjima u vatrogastvu dao je Željko Popović, načelnik HVZ.

Pitanje opravdanosti daljnjeg nastavka ovih rasprava postavili su gotovo svi učesnici jer je očit slab odjek zaključaka nakon koordinacije prema Predsjedništvu i Skupštini HVZ. I u vatrogastvu kao i drugim djelatnostima očito je da centralizacija načina financiranja, opremanja i raspodjele sredstava jednima ide u prilog, od drugih zahtijeva ogromne napore.

U kontinentalnom dijelu RH razvijeno je dobrovoljno vatrogastvo u priobalju čak sedam županije neće uopće ili će imati skroman broje ekipa na državnom natjecanju vatrogasaca u rujnu u Zadru. Iz tog razloga teško je očekivati i nastavak, boje rečeno stvaranje tradicije u vatrogastvu. Da bi se otklonile posljedica nastanka požara poput oni ovih dana traži se i pristiže pomoć iz cijele Hrvatske. Istovremeno kod poplava u Međimurju se ne očekuje pomoć iz drugih dijelova lijepe naše. Ova i druge koordinacije u regijama dobile bi na značaju kad bi njihovi zaključci dobili mjesto na sjednicama Skupštine HVZ, a provedba poboljšala stanje tamo gdje vatrogastvo ima tradiciju, ljude i gdje se poštuju propisi vezani uz provedbu mjera za sprječavanje nastanka požara i ublažavanje šteta od požara.

02

Očito da se vatrogasce treba uvažavati u njihovu poznavanju ove složene materije. Njihova zadaća mora biti vođenje ovog posla ali i dokazivanje da su oni snaga, a ne nečije snage koje se uspješno bore na terenu u slučaju potrebe. Kako sve to postići ubuduće kad je proteklih godina značaj i zasluga HVZ potiskivan i predavan novoj instituciji. Umjesto dosadašnjih iznošenja žaljenja što stanje nije zadovoljavajuće valja zatražiti da se u Saboru povede kompleksna rasprava i pri tome koristi pomoć od predstavnika kojima je zbog stoljeće i pol tradicije vatrogastvo postalo i ostalo jedan od značajnih stupova očuvanja ljudskih života i naše osobne i naslijeđene stvorene imovine i ljepota.

Tekst i slike: Boris Uhernik

Ažurirano ( Četvrtak, 26 Srpanj 2012 22:48 )  

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas26
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan26
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec26
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489881

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25 
Vi ste ovdje: Početna stranica Ostalo Koordinacija vatrogasnih zajednica sjeverozapadne Hrvatske