VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

Posjet Francuskoj

E-mail Ispis PDF

PB152077Predstavnici Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije posjetili su prošloga vikenda vatrogasne postrojbe departmana Aisne i preuzeli darovanu opremu za naša vatrogasna društva koja su pretprošle godine na dar dobila iz Francuske navalna vatrogasna vozila.

To su DVD-i Gornja Stubica i Veliko Trgovišće i ZJVP Krapina. Na tri palete bilo je stotinjak vatrogasnih jakni, vesta i majica te opasači i druga oprema, a predviđena donacija čizmi završila je lani greškom u Lipiku. Predsjednik VZ Ivica Glas, pripadnik JVP Ivica Sinković, član DVD-a Gornja Stubica Ivan Sačer i predsjednik Društva francusko-hrvatskoga prijateljstva Nikola Capar bili su gosti Službe sigurnosti i zaštite od požara SDIS 02, gdje su se upoznali s načinom organizacije i djelovanja vatrogasaca u čijoj je nadležnosti i hitna medicinska služba, točnije prva pomoć unesrećenima, koja pokriva područje s 500.000 stanovnika u 69 vatrogasnih centara s 2.500 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca i 543 vozila. U prosjeku imaju godišnje 30.000 hitnih medicinskih intervencija, 2.500 izlazaka na prometne nesreće i 4.000 požara. Posjetili su i dvije postrojbe. U Gradu Anizy le Château je jedinica sastavljena od volontera, koji su u svemu osim u plaći iz radnog odnosa izjednačeni s profesionalcima. U ''kasarni'' kako nazivaju svoje centre, 37 je vatrogasaca koji pokrivaju 26 naselja s 10.000 stanovnika. Centar nema stalne postave ni dežurstava, a dojave o požarima i izlascima na intervencije javljaju se iz središnjega komunikacijskog centra u Laonu putem dojavljivača i sms-aPB152147. U novome centru profesionalne vatrogasne brigade u gradu Chauny stacionirano je dvadesetak vozila raznih namjena i srednja vatrogasna škola s dvadeset polaznika i polaznica. Ukupno ima stotinu profesionalnih i 30 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih je deset dežurno u smjeni. Dobra iskustva francuskih vatrogasaca VZ će pokušati primijeniti i u zagorskome vatrogastvu koje ima 82 društva i 3.500 vatrogasaca.

Posebnu zahvalu zaslužuju na francuskoj strani predstavnici Glavne skupštine departmana Aisne koji su nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom inicirali i potpisivanje Povelje o bratimljenju vatrogasaca, što je i učinjeno prije dvije godine na obilježavanju 100. godišnjice vatrogastva u Pikardiji. Začetnik suradnje je gradonačelnik grada Coucy le Château, potpredsjednik Glavne skupštine departmana i predsjednik Društva prijateljstva s Hrvatskom Jean Claude Dumont. Velika potpora su mu predsjednik Glavne skupštine i francuskoga senatora Yves Daudigny, kao i zapovjednik Službe sigurnosti i zaštite od požara SDIS 02 Gilles Ragot. Oni su bili i lani u Zagorju kako bismo zajedno 1. srpnja proslavili ulazak Hrvatske u EU. (nca)

PB152170 PB152173

Ažurirano ( Srijeda, 26 Studeni 2014 00:05 )  

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas31
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan31
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec31
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489886

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31 
Vi ste ovdje: Početna stranica Novosti Posjet Francuskoj