VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

140 godina djelovanja DVD Krapina

E-mail Ispis PDF

P1130332.JPG.resizedU subotu 5. Rujna najstarije vatrogasno društvo u našoj županiji DVD Krapina obilježilo je svečano 140-tu obljetnicu svog rada.

Proslavi su nazočila brojna vatrogasna društva iz naše županije, susjedne Slovenije i Austrije.
Nakon okupljanja ispred vatrogasnog doma predvođeni društvenim zastavama i limenom glazbom u svečanom mimohodu na čelu sa zapovjednikom Mariom Gerićem svi vatrogasci krenuli su ulicama Krapine do festivalske dvorane.
Pokrovitelji proslave bili su Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Hrvatska vatrogasna zajednica a supokrovitelji Krapinsko zagorska županija i grad Krapina. U ime pokrovitelja skup u Festivalskoj dvorani pozdravio je predsjednik HVZ dr. Ante Sanader.

Kratak prikaz događanja kroz protekla tri stoljeća podnio je predsjednik DVD-a Dražen Strabić.
Župan Krapinsko zagorski Željko Kolar govorio je o značajnoj ulozi vatrogasca u svakodnevnom životu, kada potreba za tehničkim intervencijama postaje sve brojnija u odnosu na požarne. U vezi s tim založio se i za suvremenije opremanje te najavio veću mogućnost kvalitetnijeg financiranja vatrogastva.
Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović govorio je postignutim rezultatima u DVD-u i planovima koji predstoje, te najavio nastavak praćenja programa u DVD-u čiji je i sam dugogodišnji aktivan član.
Čestitke slavljeniku, članovima DVD Krapina uputio je i predsjednik VZKZŽ Ivica Glas.

Na sjednici su bili i pobratimi iz Slovenije, iz Ptuja i Kozjeg te Maribora s kojim suradnja traje već desetljećima a izražena je želja da se iduće godine potpiše povelja o bratimljenju što je popraćeno srdačnim pljeskom.. Bila je isto tako prisutna i delegacija Austrijskog grada Furstenfelda s kojim je prije 10 godina potpisana povelja o partnerstvu nakon trideset godišnje suradnje.
Ovdje vatrogastvo postaje način življenja u kojem se iz generacije u generaciju prenosi želja i potreba za rad u ovim humanim organizacijama što je srdačno pozdravljeno pljeskom svih nazočnih. Mnogi su uputili svoje čestitke i lijepe želje.
Bila su tu i tri saborska zastupnika. Zaslužnim pojedincima uručena su prigodna priznanja. Za svečani ugođaj pobrinuli su se članovi gradske limene glazbe i KUD-a Ilirci. Bili su tu i kuburaši, gradska straža. Svoj dio programu dali su predstavnici Gradskog crvenog Križa.

Svečanost u dvorani počela prikazivanjem dvadesetminutnog filma sačinjenog na temelju sjećanja nekad aktivnih vatrogasaca, današnje aktivne ekipe i dokumentacije sačuvane kroz 14 desetljeća postojanja DVD-a. Svi su pozdravili ovakav način predstavljanja rada i sa zadovoljstvom ponijeli svoj primjerak filma.

Program u subotu ujutro počeo je prikazom vozila i opreme na šetalištu kod osnovne škole. Danas na području Krapine djeluju JVP grada Krapine, DVD Krapina, DVD Šemnica Donja, DVD Lepajci i DVD Škarićevo. Svi oni imaju vatrogasna vozila i po potrebi objedinjeni njihovi kapaciteti su velika snaga za uspješno djelovanje.  
Nakon svečanosti u festivalskoj dvorani dugo u noć nastavljeni su razgovori uz specijalitete pod šatorom jer u Krapini već je sve spremno za festivalski tjedan.B.u

 

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas70
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan70
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec70
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489925

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70 
Vi ste ovdje: Početna stranica Novosti iz članica 140 godina djelovanja DVD Krapina