VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

125. obljetnica DVD-a Donja Stubica

E-mail Ispis PDF

DSC 0424Donjostubički vatrogasci proslavili su 125. obljetnicu osnutka i neprekidnog rada.

Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 1891. Godine i kroz cijelo to vrijeme, bez izuzetka, društvo vrijedno, marljivo, pouzdano i s velikom ljubavlju bdije nad sigurnošću žitelja stubičkog kraja i štite, brinući i štiteći od požara i svake druge ugroze njihovu imovinu i njih same.
Dvodnevna proslava utkana u proslavu Dana grada Donja Stubica i proslavu Psv. Trojstva zaštitnika grada održana je 21. i 22. svibnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar Kitarović.
Nabavom novog vatrogasnog navalnog vozila marke MAN, nadograđenog u zagrebačkoj firmi Ziegler, opremljenog spremnikom za vodu 3000 lit., srednjetlačnom i visokotlačnom crpkom za vodu te svom ostalom opremom, dan je proslavi poseban pečat.

U subotu 21. svibnja u popodnevnim satima, vatrogasci su bili na misi u crkvi Psv. Trojstva te blagoslovili novo vatrogasno navalno vozilo. Održan je na trgu ispred crkve i prekrasan te dobro posjećen koncert puhačkih orkestara u kojem su sudjelovali:
- puhački orkestar Vatrogasne zajednice Gornje Stubice
- limena glazba Prosenik
- puhački orkestar Mrzlo Polje
- puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Stubica.

U nedjelju u ranim jutarnjim satima započelo je sviranjem budnice glavnom ulicom grada.
Održana je potom svečana primopredaja novog vatrogasnog navalnog vozila, a zatim svečana sjednica Skupštine DVD-a.

Na Skupštini društvo je dodijelilo vatrogasna priznanja svojim članovima, a uručena su i vatrogasna priznanja koja je članovima društva dodijelila Vatrogasna zajednica Krapinsko zagorske županije i Hrvatska vatrogasna zajednica.
Posebno valja istaknuti Povelju i plaketu Mirka Kolarića kojom je odlikovan dugogodišnji član i zapovjednik DVD-a Donja Stubica, Stjepan Bubanko.
Na svečanoj sjednici društvo se spomenicama i plaketama zahvalilo na suradnji te pomoći pri organizaciji ove proslave susjednim DVD-ima, gospodarskim organizacijama i pojedincima.

I društvo je za svoj rad primilo plakete Grada Donja Stubica, Vatrogasne zajednice Krapinsko zagorske županije te Hrvatske vatrogasne zajednice.

Nakon svečane sjednice održan je impresivan vatrogasni mimohod kroz centar grada u kojem su sudjelovala sva susjedna društva s oko 200 vatrogasaca i 20-tak vozila. U vatrogasnom mimohodu posebno su se isticali novo vatrogasno navalno vozilo te vatrogasna zaprežna kolna crpka iz 1904. Godine.
Iza toga održana je velika vatrogasna vježba u kojoj su sudjelovali domaći vatrogasci, Javna vatrogasna postrojba iz Zaboka, pet susjednih dobrovoljnih vatrogasnih društava i ekipa hitne medicinske pomoći.
Sve je završeno zajedničkim objedom vatrogasaca i ostalih gostiju te ugodnim druženjem.

DSC 0450 DSC 0453 DSC 0524

Ažurirano ( Utorak, 31 Svibanj 2016 19:29 )  

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas19
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan19
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec19
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489874

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19 
Vi ste ovdje: Početna stranica Novosti iz članica 125. obljetnica DVD-a Donja Stubica