VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

Međunarodna vatrogasna vježba GZ Šmarje pri Jelšah i VZKZŽ

E-mail Ispis PDF

DSC00720Temeljem programa suradnje Vatrogasne zajednice krapinsko-zagorske županije i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, dana 16. studenog 2016. godine u večernjim satima održana je međunarodna vatrogasna vježba u Humu na Sutli, vježba se izvodila na objektima tvornice OMCO Croatia.

OMCO Croatia najopremljenija je tvornica za strojnu obradu metala s najmodernijom tehnologijom i opremom te kao takva centar je izvrsnosti i mjesto školovanja i obučavanja mladih ljudi koji čine većinu zaposlenika tvornice.
Pojedinačno kao tvornica OMCO Croatia je danas najveća tvornica takvog tipa proizvodnje na svijetu. Alat proizveden u OMCO Croatiji se danas izvozi na sve svjetske kontinente.

CILJ VJEŽBE

-  izvršiti provjeru taktičkih mogućnosti vatrogasnih postrojbi
-  izvršiti provjeru zapovjednog kadra
-  izvršiti provjeru koordinacije rada vatrogasnih postrojbi RH i Republike Slovenije ( hijerarhija zapovijedanja, komunikacija, … )

TAKTIČKA PRETPOSTAVKA

Prilikom izvođenja radova na objektu nove upravne zgrade na sjeveroistočnom dijelu tvrtke OMCO došlo je do zapaljenja građevinskog materijala (stiropor, električni kablovi ).
Zbog pojave velike količine dima radnici koji su izvodili radove napustili su objekt uz sumnju da jedan radnik nije napustio prostor. Radi visoke temperature došlo je do širenja požara u samom objektu.
U isto vrijeme na južnom dijelu tvrtke OMCO dolazi do puknuća rezervoara s lož uljem i zapaljenja istoga. U neposrednoj blizini rezervoara se nalaze spremišta plina argona, kisika i acetilena u bocama. Skladišta se nalaze s istočne strane rezervoara a na zapadnoj strani transformator.
Na sjevernoj strani se nalazi proizvodna hala koju su radnici napustili pojavom događaja.

O događaju je obaviješten VOC u ZJVP Zabok koji je alarmirao vatrogasne postrojbe s područja VZO Hum na Sutli.
Zbog obima događaja obaviješten je zapovjednik VZKZŽ koji traži pomoć vatrogasaca iz GZ Šmarje pri Jelšah.

U međunarodnoj vježbi sudjelovale su vatrogasne postrojbe iz VZKZŽ: DVD Straža, DVD Druškovec, DVD Klenovec, DVD Prišlin-Hum,  iz Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah: PGD Sveti Florijan, PGD Rogatec, PGD Podčetrtek, PGD Mestinje.
Nakon uspješno i profesionalno odrađenih zadataka  i zamisli iz elaborata vježbe, sudionicima vježbe obratili su se : Zvonko Jutriša, načelnik općine Hum na Sutli, Branko Mikulić, župan općine Rogatec, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, Poveljnik GZ Šmarje pri Jelša Bogdan Krumpak, Zapovjednik VZKZŽ Marijan Lovrenčić, Erih Strašek, predsjednik Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah, Dražen Strabić, pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Krapina i Ivica Balagović, zamjenik predsjednika VZKZŽ, koji su istakli da je vježba nastavak dugogodišnje i uspješne suradnje vatrogasaca s obiju strana Sutle.

Svim sudionicima u vježbi uručene su Zahvalnice za sudjelovanje na ovoj međunarodnoj vježbi. Kao gosti vježbi su nazočili brojni uzvanici i gosti iz Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah i VZKZŽ.
DSC00719  DSC00732 DSC00734 DSC00736


.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 21 Studeni 2016 17:54 )  

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas44
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan44
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec44
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489899

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
Vi ste ovdje: Početna stranica Pokazne vježbe Međunarodna vatrogasna vježba GZ Šmarje pri Jelšah i VZKZŽ