VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

Međunarodna vatrogasna vježba u Bistrici ob Sotli

E-mail Ispis PDF

DSC01476Temeljem programa suradnje Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, 15.studenog 2017. godine u popodnevnim satima održana je međunarodna vatrogasna vježba u Bistrici ob Sotli.

 

 

 

Vježba se izvodila na objektima „PILANE VLČNIK“ u Zagaju u Bistrici ob Sotli.

CILJ VJEŽBE

  • izvršiti provjeru taktičkih mogućnosti vatrogasnih postrojbi
  • izvršiti provjeru zapovjednog kadra
  • izvršiti provjeru koordinacije rada vatrogasnih postrojbi RH i Republike Slovenije (hijerarhija zapovijedanja, komunikacija…)

SCENARIJ VJEŽBE

Pilana Vlčnik bavi se rezanjem drva i proizvodnjom drvne sječke za prodaju. Na dvorištu uz pilanu velika je deponija drvene sječke. Zbog velike količine drvene sječke i piljevine uz primjerenu vlagu drvena sječka se pregrijala. Iz deponije se pojavio dim a kasnije uslijed jakog vjetra deponija drvene sječke se zapalila. Radnici su sami pokušali ugasiti požar ali im to nije uspjelo.
Vlasnik pilane poziva vatrogasce.

TAKTIČKA PRETPOSTAVKA

Zbog pojave velike količine dima radnici koji su pokušali gasiti požar udaljili su se od deponija. Radi visoke temperature i vjetra došlo je do širenja požara.
Nakon dolaska prvih vatrogasnih postrojbi na požarište uvidjelo se da se požar nošen vjetrom proširio na objekt u kojem se nalazi agregat za proizvodnju električne energije.
Postoji mogućnost širenja požara i na ostale objekte Pilane.
Usporedo s aktiviranjem postrojbi iz Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah, zatraženo je aktiviranje najbližih postrojbi iz Republike Hrvatske koje vrlo brzo dolaze na požarište.

U međunarodnoj vježbi sudjelovale su vatrogasne postrojbe iz VZKZŽ: DVD Kumrovec, DVD Klanjec, DVD Sloga Plavić, DVD Klenovec; iz Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah: PGD Bistrica ob Sotli, PGD Kozje, PGD Podsreda i PGD Buče.

Nakon uspješno i profesionalno odrađenih zadataka i zamisli iz elaborata vježbe, sudionicima vježbe obratili su se : Franjo Debelak, župan općine, Bistrica ob Sotli, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, Poveljnik GZ Šmarje pri Jelša Bogdan Krumpak, Zapovjednik VZKZŽ Marijan Lovrenčić, Erih Strašek, predsjednik Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah, Stjepan Skuliber predsjednik VZKZŽ, koji su istakli da je vježba nastavak dugogodišnje i uspješne suradnje vatrogasaca s obiju strana Sutle.

Kao gosti vježbi su nazočili brojni uzvanici i gosti iz Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah i VZKZŽ.

Više slika možete vidjeti OVDJE.

DSC01479DSC01463DSC01462

Ažurirano ( Četvrtak, 16 Studeni 2017 20:22 )  

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas53
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan53
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec53
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489908

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53 
Vi ste ovdje: Početna stranica Pokazne vježbe Međunarodna vatrogasna vježba u Bistrici ob Sotli