VZKZŽ

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije

13. hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu

E-mail Ispis PDF

13 hodocasce smallU nedjelju 20. svibnja 2012. godine u Mariji Bistrici, u Svetištu Majke Božje Bistričke, održano je 13. hodočašće Hrvatske vatrogasne zajednice. U naše najveće marijansko Svetište i ove je godine hodočastilo preko 2000 vatrogasaca iz 13 hrvatskih županija, od Splitsko-dalmatinske do Osječko-baranjske.

Središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je, uz koncelebraciju brojnih svećenika, među njima i rektora bistričkog Svetišta vlč. Zlatka Korena, biskup skopski mons. dr. Kiro Stojanov, a propovijedao je Isusovac, pater Antun Volenik.

Naime, uz vatrogasce, na 7. vazmenu nedjelju u bistričko Svetište, hodočastili su i članovi Družbe Isusuove, kao i djelatnici i slušatelji Radio postaje Radio Marija iz Zagreba. Vatrogasce su u svom 13. organiziranom pohodu Majci Božjoj Bistričkoj, pred kraj mjeseca svibnja, mjeseca posvećenog Mariji, ali i mjeseca u kojem se obilježava i sv. Florijan, zaštitnik vatrogasaca, i koji je mjesec zaštite od požara, predvodili načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović te zamjenik predsjednika Mijo Brlečić.

01

Hodočašću su nazočili i zamjenik ministra unutarnjih poslova RH Evelin Tonković, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jasmin Krizmanić, i sam vatrogasac, predsjednik DVD-a Gornja Stubica, počasni predsjednici HVZ-a Teodor Fricki i Franjo Gregurić, te glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin. Gost-suorganizator 13. hodočašća bila je Vatrogasna zajednica splitsko-dalmatinske županije, koju su predvodili zamjenika predsjednika Ivan Kuvačić i pročelnik Tihomir Zec, a u ime Splitsko-dalmatinske županije u Mariji Bistrici je boravio zamjenik župana Visko Haladić.

03

Ovaj impozantni vatrogasni skup pozdravili su i županica KZŽ-e Sonja Borovčak te načelnik Općine Marija Bistrica Stjepan Muhek. Glavni organizator i 13. hodočašća bila je Hrvatska vatrogasna zajednica, a već tradicionalni suorganizatori su VZKZŽ, koju su predvodili predsjednik i zapovjednik Ivica Glas i Marijan Lovrenčić, zatim VZO Marija Bistrica i DVD Marija Bistrica, koje su predstavljali predsjednici Stjepan Skuliber i Vladimir Ozimec.

04

Misno slavlje pjevanjem su uveličali Zbor Župe Srca Isusova Zamet Rijeka, Zbor Župe sv. Jakova Opatija, kao i Klapa sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice. Procesiju preko 2000 vatrogasaca popratila je i Limena glazba KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica, koja je na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca odsvirala i vatrogasnu himnu. Nakon misnog slavlja održana je i pobožnost Križnoga puta na bistričkoj kalvariji, a potom je nastavljeno druženje vatrogasaca.

05

Ažurirano ( Utorak, 22 Svibanj 2012 12:03 )  

Prijavite se

Budući događaji

Trenutno nema novih događaja

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas21
mod_vvisit_counterJučer0
mod_vvisit_counterOvaj tjedan21
mod_vvisit_counterProšli tjedan0
mod_vvisit_counterOvaj mjesec21
mod_vvisit_counterProšli mjesec0
mod_vvisit_counterSveukupno2489876

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20 
Vi ste ovdje: Početna stranica Ostalo 13. hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu