140 godina DVD-a Zlatar

SmartSize

DVD Zlatar  svečano obilježava veliki jubilej, 140. obljetnicu osnivanja i kontinuiranog djelovanja.

Tim je povodom u Vatrogasnom domu u Zlataru održana svečana sjednica, na kojoj su se članovi DVD –a i njihovi gosti prisjetili povijesti jednog od najstarijih i najbrojnijih društava na području naše županije, u kojem se tijekom 140 godina izmjenjivalo oko 3500 članova.

DVD Zlatar osnovano je 4. svibnja 1877. godine na sam Dan zaštitnika vatrogasaca, sv. Florijana, a prvi je predsjednik bio Marcel Jelačić. Kamen temeljac za vatrogasni dom položen je na 10. godišnjicu društva, a 1943. jedan okupatorski njemački vojnik bacio je bombu na spremište, vatrogasni je dom izgorio i preko noći je nestalo sve što su gradili 60 – ak godina.
No za samo 3 godine obnovljen je dom u kojem je danas i održana svečanost. Kriza za Društvo bila je i od 2009. godine kada je Grad Zlatar zadesila blokada računa, no i ta je kriza prevladana.

Danas društvo broji 306 članova i posjeduje dva navalna vozila i jedno kombi vozilo. Kako nema odgovarajuću garažu ni dovoljno veliko spremište, 2015. godine počelo se s pripremama za izgradnju novog vatrogasnog doma. Danas Društvo ima zemljište i svu potrebnu dokumentaciju za njegovu gradnju, ali nedostaju sredstva za realizaciju pa su prijavili projekt gradnje na EU natječaj, Podmjeru 7.4.1. i nadaju se da će iduću obljetnicu održati u prostorijama novog doma.

Na svečanosti su dodijeljena odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima. Zlatne medalje primili su Dražen Hubak, Željko Pavlek, Stanko Posarić, Vlado Pozaić i Dragutin Spevec.
Zlatne plamenice uručene su Darku Brliću, Robertu Pavleku, Željku Spevcu i Anđelku Vargi, dok je dobitnik medalje za posebne zasluge Franjo Pavlek.

U ime Vatrogasne zajednice KZŽ i Hrvatske vatrogasne zajednice jubilej je Zlatarščanima čestitao Stjepan Skuliber, predsjednik VZ KZŽ, a zahvalu na svemu što čini Društvu je uputila i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek. – Kroz razne povijesne trenutke teško je održati bilo koje društvo, a pogotovo vatrogasno, zato čestitam na ovom velikom jubileju.

Vatrogastvo u KZŽ nije poziv, već način života. Teško da bi se u Zlataru našla kuća u kojoj bar netko od članova obitelji nije bio član DVD – a. Županiji je izuzetno bitno da ljudi na našem području osjećaju sigurnost, a u tome su vatrogasci jedan od bitnijih faktora i na tome vam svima hvala – istaknuo je župan Željko Kolar.

Pokrovitelj proslave i izaslanik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, državni tajnik Mario Antonić također je uputio svoje čestitke, kao i izaslanik predsjednika Vlade, saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je obećao pomoć Vlade u gradnji vatrogasnog doma.

Svima koji su uveličali proslavu, kao i članovima društva na trudu i odricanju zahvalio je predsjednik društva Željko Spevec, nakon čega su vatrogasci mimohodom kroz Zlatar pošli u šator na svečani ručak i druženje.

12

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)