20. zajednički susreti prijatelja i susjeda s obje strane Sutle

Zajednička sjednica Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i Gasilske  zveze Šmarje pri Jelšah održana je 29.studenog 2019. godine u lijepo uređenom vatrogasnom domu DVD-a Petrovsko.

Zajedničkoj sjednici nazočili su članovi Predsjedništva i Zapovjedništva VZ KZŽ, te članovi predsedtva i poveljstva Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.

Ovo su bili 20 zajednički susreti prijatelja i susjeda s obje strane rijeke Sutle.

Temeljem zajedničkog Programa rada Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah i Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i uobičajne prakse, svake se godine održavaju ovakvi susreti, svake godine sa druge strane Sutle,a s ciljem da se zajednička suradnja razvija i dopunjuje.

U razdoblju od 20 godina napravljeno je mnogo na uspostavi dobre suradnje vatrogasaca iz dviju država. Sutla nikada nije bila granica koja razdvaja vatrogasce, naprotih ova spaja vatrogasne organizacije i vatrogasce i gasilce.

Zanima nas budućnost, ali nam je važna i prošlost, jer bez prošlosti ne bi bilo ni ovih susreta i uspješne suradnje.

Raznolikost između dviju zemalja koje sudjeluju u Programu predstavlja prednost koju treba obostrano prepoznati jer više europske suradnje podrazumijeva i više novih ideja te održivih rješenja.

Geslo hrvatskih vatrogasaca “Vatru gasi, brata spasi”, u okvirima europskih integracija tako dobiva nove dimenzije. Kao što vatra i druge elementarne nepogode  ne poznaju općinske, gradske i državne granice, tako ni suradnja hrvatskih i slovenskih vatrogasaca ne zaustavlja se na graničnim prijelazima.

Jedinstvena je želja svih sudionika ovih susreta da se suradnja nastavi i proširi s novih sadržajima, posebno na operativnom planu i radu sa mladima.

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)