80. obljetnica otkrivanja spomenika hrvatskoj himni

DSC05417.JPG.resized

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, u petak, 18. rujna 2015. godine u Zelenjaku pokraj Kumrovca svečano je obilježena 80. obljetnica otkrivanja spomenika hrvatskoj himni „Lijepa naša domovino“ te 180. obljetnica od objavljivanje teksta hrvatske himne.

Ovu značajnu obljetnicu  svojim prisustvom upotpunili su brojni vatrogasci iz cijele Krapinsko-zagorske županije.
Članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ spomenik su svečano otkrili 24. studenog 1935. godine povodom obilježavanja stote godišnjice od objave stihova „Horvatska domovina“, prvotne inačice današnje himne, u književnom listu „Danica“ koju je potom uglazbio Josip Runjanin.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako se obilježavanjem ove svečanosti mladim naraštajima mora uputiti poruka kako su Hrvati u vrijeme teških političkih vremena prije Drugog svjetskog rata u kojima je prevladavao srpski režim, gradili svoj san u kojem će svaki građanin Hrvatske živjeti u slobodi te kao „svoj na svome“. „Danas se suočavamo i s ekonomskom krizom, no upravo nam zajedništvo mora povratiti povjerenju u vlastite snage i budućnost“, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Ministar kulture Berislav Šipuš rekao je kako ovaj spomenik treba biti nadahnuće i najmlađim generacijama kako bi u njima pobudilo osjećaj nacionalnog ponosa.

Prisutnima se u ime Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ obratio i njihov Veliki meštar Nevio Šetić, koji je govorio o povijesnim činjenicama i vremenima kad je nastao spomenik u Zelenjaku na čijem je otvorenju unatoč represiji tadašnjeg režima, prisustvovalo više od 20 tisuća ljudi.
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je u svojem govoru kako se nada da će na 100-toj obljetnici prisustvovati još više osoba nego 1935. godine kad je spomenik svečano otkriven. „Inicijativa družbe Braća hrvatskog zmaja, koja je nastala prije 80 godina, za svaku je pohvalu i zaslužuje da 100-ta obljetnica postavljanja spomenika himni bude proslavljena na dostojan način. Do tada, svima nama preostaje da i dalje volimo svoju državu, koju smo stekli teško, ali jesmo, i to prvenstveno zahvaljujući hrvatskim braniteljima“, rekao je župan Kolar.

U svečanom programu u Zelenjaku nastupili su članovi pjevačkih zborova iz Kumrovca i Tuhlja, sopranistica Josipa Lončar te Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.
Nakon polaganja vijenaca kraj spomenika, te na Mihanovićev grob u Klanjcu, u izložbenoj dvorani klanječke Gradske knjižnice Antuna Mihanovića, otvorena je i prigodna izložba “Priča o himni – priča o himnama“ autorice Snježane Pintarić i autora Željka Kovačića.

Na svečanosti u Zelenjaku među brojnim osobama bili su i  saborska zastupnica Dunja Špoljar, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, potpredsjednici Skupštine KZŽ Tomislav Končevski i Žarko Tušek, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Općine Kumrovec Dragutin Ulama i načelnik Općine Tuhelj Renato Ilić.

DSC05404.JPG.resized DSC05409.JPG.resized  DSC05419.JPG.resized DSC05420.JPG.resized DSC05421.JPG.resized DSC05430.JPG.resized

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)