Aktivnosti DVD-a Tugonica-Podgrađe i DVD-a Moravče

MARIJA BISTRICA- U vatrogasnom domu u Tugonici, u petak 21. lipnja održana je 1. zajednička  sjednica Upravnih tijela DVD-a Tugonica-Podgrađe i DVD-a Moravče. Radi se o bratskim društvima, koja su, kako je rečeno i na samoj sjednici ”kliknula” još 1998. godine, u godini izgradnje prometnice koja spaja Moravče i Mariju Bistricu, ususret dolasku danas svetoga Pape Ivana Pavla II u Mariju Bistricu.  Iako je DVD Tugonica-Podgrađe tzv. ostalo društvo unutar VZO Marija Bistrica, suradnja se iz godine u godinu razvijala, pa je 2009. godine okrunjena potpisivanjem povelje o bratimljenju.
Providnost je htjela da se bratimljenje dogodi na zanimljiv datum, 3. listopada, dakle na dan kada je 1998. Papa Ivana Pavao II u Mariji Bistrici blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca. Kako se ove godine navršava 10. obljetnica od tog bratimljenja, došlo se na ideju i o održavanju zajedničke sjednice Upravnih tijela. Na ovoj prvoj sjednici predsjednici DVD-a Tugonica-Podgrađe Stjepan Skuliber i DVD-a Moravče Srećko Bahlen u uvodnom su dijelu podsjetili na aktivnosti oba društva, s naglaskom na zajedničkim aktivnostima.
Bahlen je podsjetio da je DVD Moravče tri godine zaredom osovjilo 1. mjesto prema bodovanju VZG Zagreba, što dokazuje iznimnu kvalitetu i širinu društva, jer su kriteriji za bodovanje vrlo različiti i kompleksni. S druge pak strane, predsjednik DVD-a Tugonica – Podgrađe Stjepan Skuliber, osim što je već nekoliko mandata i predsjednik VZO Marija Bistrica, trenutno je i predsjednik VZKZŽ-e, što i samom društvu daje određenu težinu.

Proslava početkom listopada

Na samoj sjednici, uz analizu aktivnosti oba društva, raspravljalo se i o nastavku suradnje, kao i o načinu obilježavanja 10. obljetnice bratimljenja. Zaključeno je da će sama proslava bit održana, početkom listopada, po mogućnosti, što bliže samom datum bratimljenja. No, pred proslave u planu su još barem dvije aktivnosti, kojima bi se obilježila ova obljetnica, a to su zajednička pokazna vježba, te druženje uz sportske susrete. U slijedećem periodu detaljno će se izraditi plan svih događanja, uz definiranje datuma.
Za koordinaciju oko same proslave zaduženi su predsjednici, a za pokaznu vježbu zapovjednici. Na kraju sjednice oba su predsjednika još jednom pozdravila ideju oko ovakvih radnih zajedničkih sastanaka, a kao i toliko puta do sada članovi DVD-a Moravče, svojim ”vatrogasnim bratima” nisu došli praznih ruku, već su na dar donijeli pet vrijednih vatrogasnih kombinezona i 5 pari vatrogasnih cipela, i jedno i drugo namijenjeno za gašenje šumskih požara. (Elvis Lacković)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)