DVD Bedekovčina – boravak u kampu vatrogasne mladeži u Donjoj Saskoj – Njemačka

donja saska small

DVD Bedekovčina učestvovao je od 21. do 28.07.2012. g. na 16. Nacionalnom kampiranju vatrogasne mladeži Donje Saske u Wolfshagenu kod Hanovera (16. Landeszeltlager findet vom 21. bis zum 28.07.2012 in Wolfshagen statt).

Samo putovanje bilo je izuzetno dugo. Naime put od 1180 kilometara trajao je 15 sati gotovo kroz čitavu Austriju i Njemčku (Bedekovčina, Graz, Passu, Numberg, Wuzburg, Frankfurt, Hanover). No sav umor i napor tijekom putovanje pao je u zaborav dolaskom u šatorsko naselje u smješteno u šumama u Wolfshagenu . Nastupilo je veliko uzbuđenje i znatiželja, a kod nekih i razočarenje koje nije dugo trajalo. Naime što je vrijeme više protjecalo boravak u kampu je bio sve zanimljiviji i sadržajniji, a upoznali su se i novi prijatelji.

02

03

Izuzetno ljubazni domaćini na čelu s gospođom Anke Fahrenholz direktoricom čitavog kampa i Holgel Strojekom direktorom našeg logora “Clausthal” pobrinuli su se da naš boravak u njihovoj zemlji bude nezaboravan.

Naime, domaćin nam je postavio i pripremio šatore u kojima smo se smjestili. Na otvaranju kampa 22.07. saznali smo da je u kampu nazočno preko 2500 mladih vatrogasaca iz 161 društva domaćina, te uz njih i gosti mladi vatrogasci Slovačke, Nizozemske, Poljske, Belgije i kako nam rekoše prvi put Hrvatske . Svi oni su raspoređeni u pet kampova po 30 do 40 društava. Da bi se ugodno osjećali o njima je vodilo brigu logističko osoblje od 300 ljudi. Hrana u restoranu po sistemu podijele i “repete švedskog stola” koliko te volja – odlična.

Rad kampa započeo je službeno u ponedjeljak 23.07. i to natjecanjem u “INDIACI” to je odbojka s nekom posebnom loptom koja sa sastoji od gumenog tijela i pera. Inače sva natjecanja odvijala su se na način da se najprije natječu učesnici po logorima, a onda pobjednici s pobjednicima drugih u finalu. Iako smo prvi put vidjeli ovu igru uspjeli smo zahvaljujući našem sportskom duhu doći do finala, gdje smo izgubili od ukupnog pobjednika ovog natjecanja.

06

Drugi dan u utorak čekalo nas je natjecanje u “XXL-KICKERU” isto nama novo radi se o stolnom nogometu u napuhanom zračnom bazenu sa ekipom živih igrača. Ovdje smo prijavili dvije ekipe i prva ekipa DVD Bedekovčina ukupni je pobjednik ovog natjecanja finale kojeg je bilo u petak bez izgubljene utakmice i primljenog zgoditka.

07

U srijedu smo otišli na vanjske bazene gdje se održavalo natjecanje u plivanju uz izvršenje određenih zadataka tijekom štafetnog plivanja na 40 m ( stavljanje patkica u vreću, guranje lopte, vezanje čvora, slaganje puzli) voda u bazenu je bila za naše prilike dosta hladna , a nastupali smo prvi tako da se nismo baš najbolje snašli u ovom natjecanju, ali ukupno 20. No zato smo se nakon natjecanja do popodne zabavljali i kupali na bazenu. Uvečer je nas voditelje iz drugih zemalja na večeru pozvala direktorica kampa. Na istoj smo se međusobno upoznali, izmijenili poklone i adrese i učvrstili prijateljstvo.

04

05

10

U četvrtak ujutro marš na obližnje brdo u duljini 9,5 km i orijentacija te na punktovima izvršenje određenih zadataka. Ovdje smo zauzeli ukupno deseto mjesto. Nakon ručka “Spiel ohne Grenzen” igre bez granica na osam polja razne igrice tu se pokazujemo najboljima i osvajamo prvo mjesto i ukupni smo pobjednici kampa.

09

U petak otkazujemo izlet u obližnju pećinu i rudnik, te hodanje 4,5 km radi finala u XXL-KICKERU i nije nam bilo žao jer smo postali ukupni pobjednici. Popodne pripadnici svih stranih gostujućih ekipa pa i naše polažu tečaj za mlade vatrogasce i dobivaju diplomu i značku plamen prvog stupnja za vatrogasnu mladež. Posjećujemo i slovački kamp izmjenjujemo adrese upoznajemo se. Uvečer podjela priznanja i zabavna večer. Bili smo osobito ponosni kod dodjele pehara za prva mjesta u XXL-KICKERU i Spiel ohne Grenzen. Uvečer kiša nevrijeme. Srećom raniji dani bili su lijepi tako da smo mogli obaviti sve navedene aktivnosti. Večeri u kampu provodili smo sa susjedima prijateljima iz ekipe Reppnera iz mjesta Salzgitter kod Hanovera, s njima smo učvrstili veze, koje se nadamo nastaviti.

08

Ujutro rano subota odlazak kući preko Frankfurta gdje ostavljamo našeg prevodioca gospodina Janka Perića kojem zahvaljujemo na pomoći u komunikaciji s domaćinima. Dolazimo nakon dugog puta na granicu kolone na Maclju idemo na Lupinjak i sretno dolazimo kući.  Puni smo dojmova umorni i sretni. Nakon provedenih dana u kampu u odnosima koje je karakterizirala pravednost, tolerancija i međusobno poštovanja, tako da je to jedinstveno, nezaboravno i prekrasno iskustvo za sve nas. S puno pozitivnih iskustava i ostvarenih kontakata s mladeži iz Donje Saske i Slovačke.

11

Tekst i slike: Željko Odak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)