DVD Bedekovčina – blagoslov vatrogasne cisterne

IMG 4303.JPG.resized

Kao uvod u 103. Skupštinu Dobrovoljnog vatrogasnog društva izvršen je i blagoslov nove vatrogasne cisterne, koju je društvo nabavilo vlastitim sredstvima štednjom i odricanjem, pa čak i radom vatrogasaca na njenom uređenju.

Tom prigodom predsjednik društva Željko Odak je rekao :
” U stogodišnjem radu jednog vatrogasnog društva ima loših i lijepih događaja, onih koji se posebno pamte generacijama i koji su upisani zlatnim slovima u vatrogasne spomenice.
Jedan od najljepših događaja za sve nas vatrogasce Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina je današnji dan.
Ponosni smo zato što smo ostvarili svoj plan i kupili vatrogasno vozilo – cisternu koju će danas blagosloviti naš velečasni Željko Horvat, a sretni smo zato što ćemo svoju radost moći podijeliti sa svima Vama dragi naši prijatelji.
Do nedavna  ovo društvo imalo je stari vozni park jednu cisternu FAP 85 godine i Kombi 1991 godine. Služili su nas , ali smo težili obnovi i kupnji novih vozila.
Zahvaljujući tadašnjem saborskom zastupniku Ivanu Jarnjaku našem počasnom članu i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje koja nam je financirala nadogradnju , na šasiji koju smo kupili leasingom 2006. godine nabavljamo je novo malo navalno vozilo RENAULT MASKOT. Iste godine kupujemo i novo kombi vozilo RENAULT MASTER sredstvima iz povrata PDV-a i vlastitim sredstvima. Tako te godine ulažemo u vozila oko milijun kuna.

IMG 4318.JPG.resizedNa žalost, rijetki su takvi lijepi dani kada se vatrogascima predaje novo vozilo.
No naše ambicije time ne staju i stalna nam je želja bila zamjena cisterne FAP novijom cisternom.
Štedimo sredstva, provodimo sve mnogobrojne aktivnosti kako operativne tako i natjecateljske skromno, jer nam sredstva za redovan rad nisu dovoljna za aktivnosti društva, a kamoli za nabavku značajnije opreme.
I evo nismo nabavili novo vatrogasno vozilo, jer to je praktički nemoguće sredstvima društva.
No uspjeli smo u okviru naših mogućnosti vlastitim sredstvima i radom naših vatrogasaca na uređenju ( Andrija Gorički i Ivan Odak) nabaviti i urediti  kvalitetno vozilo, kojim su zadovoljni naši operativni vatrogasci, a služit će na korist svim građanima općine Bedekovčina  kad im bude najpotrebnije.

Radi se o vatrogasna cisterni na podvozju STYER 13 S 23 4X4 s mjestom za tri vatrogasca. Na kojem je izvedena Rosenbauer nadogradnja za gašenje požara vodom i pjenom , kapaciteta spremnika vode 4000 l i spremnika pjenila 200 l , Pumpa je vatrogasna centrifugalna tipa ROSENBAUER Typ: NH 30 kapaciteta na srednjem tlaku 10 bara 3000 l/min i na visokom tlaku 40 bara 400 l min. Ima mlaznice za pranje ceste.
Dva vitla za brzu navalu s crijevima i mlaznicama na električno namotavanje. jedno na visoki tlak a jedno srednji tlak. Ima mlaznice za pranje. Signalizacija prema propisima. Na zadnjoj lijevoj strani nalazi se rasvjetni stup 6 m s dva reflektora 1000 wata . Prostori za opremu su u pumpnom prostoru, te po dva sa svake strane, a zatvoreni  roletama. Vozilo je opremljeno svom opremom koju treba imati vatrogasna cisterna prema našim propisima.
I ovaj put nam je u nabavci vozila odnosno uređenju pomogla Državna uprava za zaštitu i spašavanje sa 20.000,00 kuna i Vatrogasna zajednica Krapinsko zagorske županije sa 5.000,00 kuna. I to je sva pomoć.
IMG 4324.JPG.resizedNakon toga pozvao je zapovjednika društva Tomislava Novosela i predao mu ključeve vozila i zaželio svim operativnim vatrogascima da je čim manje koriste.
Nakon što je zapovjednik upalio i pokazao vozilo blagoslovio ga je župnik župe Bedekovčina Željko Horvat.
Predaji vozila zapovjedniku i blagoslovu nazočili su dožupan KZŽ Anđelko Ferek Jambrek, načelnik općine Bedekovčina Darko Ban, ing. zamjenica načelnika Ivana Novosel, predsjednik Općinskog vijeća Janko Buzjak dipl. ing. visoki vatrogasni dužnosnici počasni predsjednici Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić i mr Teodor Fricki, predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko zagorske županije Ivica Glas i brojni vatrogasci iz 40 prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava.
Sada društvo ima dva kvalitetna interventna  vozila za gašenje požara cisternu i malo navalno vozilo i kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca, a naručeno je još jedno kombi vozilo i očekuje se njegov dolazak u lipnju prije vatrogasne olimpijade.

Svečanost nam je uveličala, svojim nastupom  i limena glazba Bedekovčina.

Tekst: ŽO Slike: SV

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)