Javna pokazna vatrogasna vježba – “Kuća Loborščak 2022.”

Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Đurmanec po planu i programu rada za 2022. godinu mora odraditi jednu javno pokaznu vatrogasnu vježbu.
Vježba se održala 02. srpnja 2022. s početkom u 11:00 sati. Sudionici vježbe su bili operativni vatrogasci DVD-a Đurmanec i VOC Zabok (vatrogasni operativni centar Zabok). Kao promatrače, pozvali smo Načelnika Općine Đurmanec – Damira Beloševića, predsjednicu Općinskog Vijeća Ivančicu Hrček ujedno i načelnicu stožera Civilne Zaštite Općine Đurmanec, Zapovjednika Vatrogasne Zajednice Krapinsko Zagorske Županije Marijana Lovrenčića, sve članove DVD-a Đurmanec i građane Općine Đurmanec.

Zapovjednici vježbe su bili Jurica Gretić i Nikola Pelin a autor vježbe Mihael Pospiš.

Vježba: GAŠENJE POŽARA ŠUME, EVAKUACIJA I SPAŠAVANJE UNESREĆENE OSOBE

PRETPOSTAVKA POŽARA:
Prilikom obilježavanja praznika rada, kod kuće „Loborščak“ u Maceljskom Gorju, organizirana je prigodna proslava i dijeljenje mesa sa roštilja posjetiteljima i planinarima. Uslijed pečenja mesa na roštilju, došlo je do zapaljenja ulja i ugljena u prostoru pečenjare koje je kuhar htio pogasiti. Nespretnom reakcijom i nestručnim rukovanjem sredstvima za gašenje požara (voda, aparat za gašenje početnih požara „S“ 6kg i priručna sredstva za gašenje požara – deka), požar se proširio na zapadnu, sjevernu i sjeveroistočnu stranu šume i to na skroz nepristupačnom terenu. Kuhar je uslijed nespretne reakcije pobjegao od roštilja i prilikom trčanja, krivo je stao i skotrljao se u šumu. Zbog nastalog požara i ozljede kuhara, djelatnik kuće „Loborščak“ odmah je evakuirao sve posjetitelje daleko od požara i nazvao dežurnu službu 193 – VOC, te im objasnio što se događa.

CILJ VJEŽBE:
Vježba ima cilj pokazati taktički nastup vatrogasnih formacija prilikom šumskog požara i kad je potrebno paralelno izvršiti gašenje požara na objektu te izvršiti evakuaciju i spašavanje osobe iz šume. I drugi cilj je vidjeti kako funkcionira koordinacija između svih snaga koji interveniraju.

TAKTIČKI ZAHVAT POŽARA:
– obuhvatni zahvat  – obuhvaćanje požara sa dvije ili tri strane

TAKTIČKI ZADATAK:
– izvršiti evakuaciju ozlijeđene osobe te joj pružiti hitnu
medicinsku pomoć
– ugasiti požar upotrebom visokotlačnih vitla brze navale sa šumskog
vozila, autocisterne i malog navalnog vozila te „D“ tlačnom
cijevnom prugom sa autocisterne i „D“ tlačnom cijevnom prugom sa
ŠV i naprtnjačama te leđnom puhalicom
– obuhvatno štititi kuću „Loborščak“ i pripadajuće prostore da
se požar ne proširi sa pečenjare na krovište kuće, te na susjedni
objekt – terasu
Sudionici vježbe:
1. DVD Đurmanec – MNV
2. DVD Đurmanec – KV
3. DVD Đurmanec – AC
4. DVD Đurmanec – ŠV
5. Dežurni – VOC

Po završetku vježbe sudionici vježbe su se postrojili kod boćališta sa istočne strane kuće „Loborščak“ nakon čega je slijedio prijavak voditelja odjeljenja vježbe o brojnom stanju ljudi i vozila, a voditelj vježbe je dao prijavak Zapovjedniku VZKZŽ. Potom je Zapovjednik VZKZŽ održao kratak i motivirajući govor za sve okupljene i pohvalio sve sudionike vježbe i inicijatore na ideji i istaknuo kako je vježba trebala biti snimana i medijski popraćena jer je bila izvrstan primjer mogućeg scenarija.

Po završetku analize vježbe, uslijedio je prigodni domjenak i cjelodnevno druženje oko kuće „Loborščak“.

Zahvaljujemo se ovim putem svim članovima DVD-a Đurmanec koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju vježbe i pripremu te logističku pomoć. Također se zahvaljujemo i odgovornim ljudima iz Hrvatskih Šuma koji su nam omogućili da odradimo vježbu na njihovom posjedu. Veliko hvala Zapovjedniku VZKZŽ što je odvojio vrijeme i došao pogledati te analizirati vježbu s nama. Općinskom Načelniku i Predsjednici Općinskog Vijeća na dolasku i druženju.

Slike se nalaze OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)