Javne vatrogasne postrojbe dobile nova radna odijela

Pripadnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe i Javne vatrogasne postrojbe Krapina dobili su novu opremu kako bi mogli sigurnije i kvalitetnije obavljati svoj posao. Riječ je o ukupno 41 intervencijskom odijelu, 2 kompleta specijalnih alata namijenjenih za tehničke intervencije te 65 vatrogasnih kaciga. Ukupna vrijednost opreme iznosi 468.000 kuna (sa PDV-om), čiju je nabavku financirala Krapinsko – zagorska županija.
Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber zahvalio je županu na novim operativnim odjelima, ali isto tako i na izvrsnoj suradnji. Rekao je Zagorska javna vatrogasna postrojba djeluje na području 23 JLS, dok na ostalih 9 djeluje JVP Grada Krapine, što znači da 2 vatrogasne postrojbe pokrivaju sve 32 JLS, koliko ih ima na području županije. ”Uz te 2 JVP imamo i 81 dobrovoljno vatrogasno društvo. To je u brojkama od 1.1. ove godine 1560 operativnih vatrogasaca. – rekao je Skuliber. Zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja se također uključila u financijsku konstrukciju.

Odijela vatrogasci već koriste, kacige koje financira KZŽ su u dolasku, a danas je dogovoreno da će Županija kupiti i nove čizme rukavice. Time će profesionalni vatrogasci ove godine kompletno se zanoviti zaštitnom osobnom opremom koju moraju mati kada izlaze na intervencije – naglasio je Skuliber. Rekao je da su oni jedna lijepa velika vatrogasna obitelj, koja je uvijek na raspolaganju mještanima. Dodao je da su od 1.100.00 kuna koliko su dobili od Županje za financiranje redovne djelatnosti, preko 500.000 kuna uložili u DVD-ove, kao pomoć u nabavki vozila, opreme, uređenje vatrogasnih domova, spremišta, rad s mladima itd.”

U ime djelatnika ZJVP Zabok zahvalio se zapovjednik Dražen Sinković, posebno županu koji je, kako je rekao, prilikom jednog radnog posjeta vidio njihova odijela i odlučio intervenirati. Zapovjednik JVP Krapina Marijan Lovrenčić rekao je da su tri stvari koje determiniraju vatrogasce da bi oni bili uspješni u svom radu i u intervencijama. ”To su prije svega osposobljenost, opremljenost i na kraju vrijeme u kojem vatrogasci mogu intervenirati. Nažalost, vrijeme ne možemo kupiti niti puno skratiti, ali ono na što možemo utjecati da budemo sigurniji i bolji u vatrogasnim intervencijama, a ovakva oprema puno pomaže.

Ovo je prije svega napredak, ali sigurnost za vatrogasce, ali i da se intervencije mogu obavljati kvalitetnije i sigurnije” – izjavio je. I gradonačelnik Zaboka ivan Hanžek zahvalio je vatrogascima na svemu što čine za ljudske živote i imovinu ljudi. Rekao je da jedna vrsta zahvale i to da se vodi računa o njihovoj opremi. Naglasio je i da se nada da će i politika voditi računa i da će svoja sredstva koja su namijenili za neke druge troškove, a kojih nije bilo zbog covida, prenamijeniti potrebitima, a to su svakako vatrogasci.”

Župan KZŽ-e Željko Kolar je ponovio da su vatrogasci su jedna velika obitelj. ”Da li su to javne vatrogasne postrojbe ili DVD-i, svejedno je. Da bi sustav funkcionirao, moraju biti vrhunski opremljeni. Mislim da smo ovime napravili jedan iskorak i da su naši vatrogasci opremljen na razini vatrogastva u EU, što nam je cilj , jer su vatrogasci kao dio operativne snage Civilne zaštite prvi na terenu” – pohvalio ih je župan. Zahvalio je svim zagorskim vatrogascima na svemu što čine, kao i zapovjedniku HVZ Tucakoviću koji je prihvatio inicijativu i uključio se u nabavi odjela. ”Nadam se da će Vlada RH preko Hrvatske vatrogasne zajednice na čelu s Tucakovićem tako uključiti i u nabavu vatrogasnih vozila, ali da se on neće dijeliti više po političkom ključu, nego da će vozila dobiti oni kojima su najpotrebnija i koji ih najviše koriste, a to su upravo JVP. Veseli me da struka u tome jedinstvena, a oni koji nisu u struci da se više neće miješati u te odluke” – zaključio je župan.

*više fotografija je na www.zagorje.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)