Josip Pereti – razgovor sa povodom

pereti small

“Nije dovoljno biti vatrogasac samo na papiru. Vatrogasac moraš biti srcem, dušom i tijelom i biti uvijek spreman pomoći ljudima u nevolji.”
To su riječi 64 godišnjeg vatrogasca I klase Josipa Peretija, člana DVD-a Prišlin-Hum iz male pogranične općine Hum na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Znam da te riječi izgovaraju mnogi vatrogasci iz cijele Hrvatske, ali ove su bile izgovorene s toliko ljubavi, iskrenosti, ponosa i sa suzama u očima i na jednostavan način opisuju taj humani poziv.

Josip Pereti rođen je 19.03.1949. godine, po zanimanju je poljoprivrednik. Ukratko jedan radišan, dobrodušan i jednostavan čovjek. Član je DVD-a Prišlin – Hum od 17.04.1983. godine. Vatrogasac je od 1985. do 1990. kada postaje vatrogasac I klase. Član je UO DVD-a od 2005. godine. Nositelj je i vatrogasnih odlikovanja i spomenica koje je zaslužio svojim nesebičnim radom u dobrovoljnom vatrogastvu:

    • spomenica za 10 i 20 godina (2013 će dobiti i spomenicu za 30 godina)
    • brončana medalja iz 1995.
    • brončana plamenica iz 2000.
    • srebrna plamenica iz 2006.

01

Sigurno je zavrijedio još koje odlikovanje za svoj doprinos vatrogastvu, ali kako i sam kaže, njemu je najveća nagrada kad pomogne ljudima u nevolji i jedno iskreno “hvala”.

U svojem dugogodišnjem radu u DVD-u nije bio samo na dvije intervencije, a prošao ih je zaista jako puno. Bilo je tu intervencija gašenja otvorenog prostora, gospodarskih objekata, kuća, elementarnih nepogoda.
Dvije intervencije neće nikada zaboraviti. U jednoj intervenciji je život izgubio čovjek koji se raznio ručnom bombom u vozilu, a u drugoj su smrtno stradala dvojica poznanika koji su izgorjeli u kući.

Osim intervencija, Joža, kako ga zovu svi prijatelji prisutan je na svim radnim akcijama u DVD-u. I to ne samo da pomaže u poslovima nego je i glavni majstor za zidanje, žbukanje, za izradu krovišta… Mnogo je sati proveo na radnim akcijama zajedno s drugim članovima DVD-a i zbog toga je vatrogasni dom tako lijepo uređen i obnovljen. Uzor je svim vatrogascima, a posebno mladeži u DVD-u i svi ga poštuju i cijene kao vrijednog, marljivog i nadasve poštenog prijatelja i vatrogasca.

Koliko je važno i potrebno usavršavati se pokazuje i njegova zadnja specijalizacija za korisnika dišnih sprava, a koja se provodila u siječnju i veljači ove godine u organizaciji VZKZŽ. U teoretskom dijelu ispita pokazao je solidno znanje, a prema riječima vatrogasnog instruktora g. Mate Frančeševića imao je najbolje rezultate u praktičnom dijelu ispita u tzv. “mučilištu” u JVP Zagreb u Savskoj. Ujedno je i najstariji vatrogasac koji je uspješno prošao praktični dio specijalizacije.

02

Koliki je njegov doprinos napretku i boljitku DVD-u Prišlin-Hum govore i riječi predsjednika DVD-a g. Vladimira Majcenića: “Sve pohvale za njegov rad, trud i njegov doprinos vatrogastvu. Sretan je onaj DVD koji u svojim redovima ima čovjeka kakav je Joža Pereti. Uzor je mladima i svim vatrogascima kako na intervencijama tako i na radnim akcijama jer na njega se uvijek može osloniti i računati što dokazuje svojim radom unatoč godinama. Takav se čovjek i vatrogasac ne može odgojiti, on se takav mora roditi.”

03

Iskrene čestitke za dosadašnji rad i doprinos vatrogastvu kao i želje da se još dugo godina družimo u krugu vatrogasne obitelji uz vatrogasni pozdrav ” Vatru gasi – brata spasi”.

Tekst i slike: Marjan Čuček, VVČ (Zapovjednik VZO Hum na Sutli)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)