Međunarodni kamp djece VZG Zabok i GZ Puconci

mKamp

U vremenu od 28.06. do 30.06. 2013. po sedmi put je održan međunarodni kamp pripadnika djece vatrogasaca u dobi 6-12 godina između VZG Zabok koje su zastupala djeca i mentori DVD-a Gubaševo koji su bili i ovogodišnji domaćin i djeca i mentori GZ Puconci.

Ovaj vid susreta vatrogasne mladeži dogovoren je 2007. godine i to na inicijativu našeg ondašnjeg predsjednika Milana Sinković, tajnika Ivana Kolarić i zapovjednika Zdenka Petek uz pomoć VZG Zabok na čelu sa predsjednikom Rudolfom Zajec, tajnikom Jerkom Krajačić i zapovjednikom Draženom Sinković sa predstavnicima GZ Puconci predsjednikom za mladež Bojanom Lončar, predsjednik Štefan Sočič i zapovjednik Ludvig Kuzma.
Dogovoreno je da se svake godine naizmjence u Hrvatskoj i Sloveniji održava kamp djece u trajanju od tri dana, na kojem će sudjelovati oko dvadeset i petero djece sa mentorima, istom je utanačen okvirni program aktivnosti za trajanja kampa.
Svaki dan boravka u kampu je unaprijed isplaniran, po dolasku izvrši se smještaj gostujuće djece, potom slijedi upoznavanje kroz neobaveznu igru i takmičenje.mKamp1
Na ovogodišnje otvorenje kampa došao je predsjednik VZKZ županije gospodin Ivica Glas, koji je svim učesnicima kampa zaželio ugodan boravak ujedno je podijelio majice koje je poklonila HVZ, a VZKZŽ je dala odštampati tekst na majice.
Drugi dan je rezerviran za kratki izlet u bližu okolicu kampa. Izleti se održavaju iz jednog razloga, a to je da se kako naša djeca, a pogotovo gosti upoznaju sa znamenitostima kraja u koji su došli. Uvijek se izbere destinacija koja je za dob djece najprihvatljivija. Ove godine organizirali smo posjet planinarskom gruntu «Picelj», odmah nakon doručka sva djeca sa mentorima krenula su pješke prema planinarskom domu gdje su nas dočekali članovi društva kako bi nas upoznali sa radom društva i sa svojim parkom. Nedjelja je u pravilu rezervirana za takmičenje u vatrogasnim disciplinama djece, igre graničara i nogometa, u posjet su došli članovi ZJVP iz Zaboka sa navalnim vozilom i sa auto ljestvama. Nakon ručka slijedi pospremanje kampa oproštaj od domaćina i povratak kući.Ovo smo opisali iz razloga da svi oni koji će ovo čitati budu upoznati da ovakav vid kampa ima svoj program i da je on za sve učesnike vrlo poučan za dalji rad sa malim vatrogascima, jer oni u svom neobaveznom druženju u igri i takmičenjima stvaraju nova znanja. Mentori, voditelji i ostali učesnici u radu kampa kroz razgovore stječu neka nova saznanja u radu sa ovim uzrastom djece.
Na zadnji dan kampa u posjet dolaze predstavnici PGD čija su djeca u kampu. Iz Republike Slovenije došli su predsjednik GZ opčine Puconci i predsjednik za mladež, a VZG Zabok predstavljao je predsjednik Dražen Sinković sa suradnicima.
Mnogi će se vjerojatno pitati zašto se kamp održava baš sa djecom iz Općine Puconci, razlog je prijateljstvo Grada Zaboka i Općine Puconci, a VZG Zabok i GZ Puconci su također prijatelji iz čega su i proizašli ovi susreti djece. Ovim putem zahvaljujemo se gradskim vlastima na svesrdnoj financijskoj pomoći oko održavanja kampa, jer da nema toga ovaj kamp se ne bi mogao održavati.
Tokom ovih sedam godina susreta sklopila su se mnoga prijateljstva koja će toplo se nadamo potrajati i dulji period ako ne i za cijeli život, to nam je podstrek da se trudimo da ta tradicija ne prestane unatoč teškoj financijskoj situaciji. (Ivan Kolarić)

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)