Obilježena 70-a obljetnica rada DVD “Vatrogasac” Strmec

U subotu  04. lipnja 2022. godine članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Vatrogasac” Strmec  svečano su obilježili 70. godišnjicu osnivanja  i aktivnog djelovanja Društva. Proslava je održana  u lijepo uređenom vatrogasnom domu u Strmcu, na kojega  su domaći vatrogasci posebno ponosni, tim više što su  radove  volonterskim  radom izveli sami članovi.

U prisustvu brojnih gostiju i uzvanika te predstavnika više od 25 vatrogasnih društava održana je svečana sjednica na kojoj su uručena  vatrogasna odlikovanja.

Nakon državne i vatrogasne himne koju je izveo Puhački orkestar Mrzlo Polje  svečanu  sjednicu riječima dobrodošlice i zahvale otvorio  je predsjednik DVD-a Zlatko Pečuh.  Okupljene je kroz povijest djelovanja DVD-a svojim zanimljivim izlaganjem proveo zamjenik zapovjednika i dugogodišnji tajnik DVD-a   Tomislav Brinjavar,  podsjetivši pritom na najvažnije datume i događaje iz bogate vatrogasne povijesti Društva osnovanog 1951. godine,  kao i na   povijest  malog mjesta Strmca površine  samo 2,81 km²,  koje  broji svega 40 kućanstva i 145 stanovnika  prema  posljednjem popisu stanovništva.

Iz  opsežnog izlaganja  gospodina Brinjavara o osnivanju i razvoju DVD-a  važno je istaknuti:

„Navršilo se punih 70 godina djelovanja i razvoja  Strmečkog vatrogastva na načelima dobrovoljne aktivnosti i osobne požrtvovanosti na ostvarivanju humanih ideja, međusobne pomoći i angažiranja u borbi protiv požarnih i drugih elementarnih opasnosti.

Dobrovoljno vatgrogasno društvo  Strmec osnovano je 11.svibnja 1951.godine, kada  je tadašnji prvi predsjednik DVD-a našao malu prostoriju zvanu  komora u kući  mještanke Marije Hlad, gdje je  odlagao tek po koji komad opreme za vatrogastvo i gdje se je sastajao s ostalim članovima koji su odlučili baviti  se vatrogastvom.

Tada u Upravni odbor izabrani su kao predsjednik Bartol Matković, tajnik Ferdo Penezić, zapovjednik Radivoj Ćućus, blagajnik Ladislav Brinjevar i spremištar Josip Brinjuvar. Svi spomenuti  osnivači su DVD-a, a uz njih i Stjepan i Franjo Pulek.

Kako je  selo malo  u ono vrijeme  nije se moglo nabaviti dovoljno vatrogasne opreme za obavljanje  djelatnosti. Uz slogu i pomoć mještana i općine Veliko Trgovišće 1956.godine nabavljena je štrcaljka “savica“ kao prva značajna oprema za borbu protiv požara.

Godine  1962.  sagrađene su dobrovoljnim prilozima mještana, sudjelovanjem općinske skupštine Zabok i Vatrogasnog saveza Zabok prve prostorije DVD-a,  te je i time bio službeno otvoren i nazvan Vatrogasni dom Strmec.

Nekoliko godina kasnije, točnije 1973.godine, nabavljena je modernija motorna štrcaljka sa većim kapacitetom. Uz to svake godine se  nabavljalo po nešto od opreme i tako se obnavljao  i rastao je DVD Strmec. Tih 70-ih godina u operativnoj jedinici isticali su se Viktor Brinjuvar, Stjepan Penezić, Stjepan Matković, Andrija Brinjavar te Branko, Stjepan, i Franjo Pulek. Neki od operativnih članova bili su nagrađeni Republičkim odlikovanjem. Tada je to bio veliki ponos za tako malo mjesto.

 

Navedeni operativni članovi najveći uspjeh postigli su  osvajanjem prvog mjesta na međuopćinskom natjecanju 1970. godine u Velikom Trgovišću.

Godine 1980.  Društvo je brojilo 32 aktivna člana. Od toga 8 rezervnih, 22 podupirajuća, 12 pionira, 2 strojara i jednog počasnog člana. Do pred kraj 80-ih godina predsjednik je bio Stjepan Puhek, podpredsjednik Franjo Kolar, tajnik Stjepan Penezić, blagajnik Branko Pulek, zapovjednik Viktor Brinjuvar i spremištar Rudolf Horvatin.

DVD Strmec 1988. godine  mijenja svoje ime pridodavanjem  imenu “Vatrogasac“  i od tada djeluje pod nazivom  DVD “Vatrogasac“ Strmec. Iste te godine za predsjednika Društva  je izabran Josip Pulek koji je dužnost  predsjednika obnašao sve do 2021. godine,  a za zapovijednika  izabran je Andrija Brinjavar.

Društvo postaje član  Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće 1993.godine,  te sa svojom djelatnošću pokriva područje tri  naselja:  Strmec, Požarkovec i Turnišće Klanječko.

Društvo 2002. godine  kupuje prvo vatrogasno vozilo   za prijevoz vatrogasaca i opreme na intervencije. Tih godina Društvo je brojilo 80 članova. Od toga 15 operativaca, 30 djece i mladeži, a ostalih 35 članova bilo je podupirajuće.

Tada se ponovno počinju formirati natjecateljske ekipe čiji su rezultati  vidljivi  na policama u vatrogasnom domu a istaknut ćemo prvo  mjesto na županijskom natjecanju 2006.godine djece i mladeži u Zlataru koje nam je osvojila  naša dječja ženska ekipa. Uz to djeca su sudjelovala i proputovala mnogobrojna natjecanja sa boljim i lošijim rezultatima , ali naš moto je uvijek bio „bitno je sudjelovati, a ne pobijediti“.

Godine 2015. naša mala-velika djeca shvaćajući ozbiljnost vatrogastva i rad starijih, roditelja, prijatelja i bližnjih  sami su predložili  formirati  mušku A i  žensku A ekipu. Uz njihovo aktivno vježbanje  uključili su se u  natjecanja organizirana  na području  naše županije i  šire i postizali zapažene rezultate.  Uz njih također su aktivno vježbala i djeca muška i ženska ekipa.

Od DVD-a Ražanac kupljeno je 2016.godine prvo i za sada jedino navalno vozilo.

Odlukom članova našeg DVD-a  od  2016. godine  održavamo natjecanje pod nazivom  Kup “Vatrogasac“  Strmec.  Do sada su održana  4 kupa (izuzetak u godini pandemije izazvane Corona virusom), a  planiramo i dalje  nastaviti s organizacijom Kupa.  Po broju natjecateljskih ekipa uvijek smo  bili u vrhu naše županije. Natjecanje je svake godine međužupanijsko, ali i međunarodno jer nam dolaze prijatelji iz Slovenije.

Uz spomenute  uspješne rezultate muške A ekipe važno je  istaknuti i njihov  rezultat ostvaren  2019. godine  kada su se osvajanjem drugog mjesta na županijskom natjecanju plasirali na državno natjecanje koje se održalo 26.09.2021.godine u Varaždinu. Iako,  radi  primjene epidemioloških mjera  zbog pandemije  ekipa nije mogla aktivno vježbati,   postigli su  23 mjesto od 49 sudionika  ukupno. Tim sudjelovanjem  napisali su  novu povijest DVD-a  i izuzetno smo  ponosni na njih.

 

 

U 2021. godini DVD kupuje  vozilo za prijevoz vatrogasaca. Iste  godine u reedovnim izborima izabrano je i novo vodstvo DVD-a. Za  predsjednika Društva izabran je  Zlatko Pečuh,  za  njegovog zamjenika Marijo Rožić,  zapovjednik je  Krunoslav Matković , zamjenik zapovjednika Tomislav Brinjavar, blagajnik  je Josip  Pulek a  tajnica Viktorija Brinjuvar.  DVD  broji 54 člana. Od toga  operativnih članova je 11,  5 izvršnih članova, 11 vatrogasne mladeži, 11 vatrogasnog podmlatka, 2 pomažuća člana  i 25 je ostalih članova DVD-a.

Kao što smo iz maloga krenuli i malo selo smo ostali, ali takvi predstavljamo tradiciju i povijest. Posebno se kod nas ističe obiteljska povezanost, a upravo na ovakvim događanjima vidljivo je to naše zajedništvo, ne samo vatrogasaca nego cijelog kraja.

Iskazujući pomoć i potporu svih prema svima uspjeli smo zadržati 70 godina zajedništva u čuvanju našeg mjesta i naših žitelja.“

 

Visok jubilej  svim članovima DVD-a  čestitao je načelnk općine Veliko Trgovišće Robert Greblički. Uz iskazane čestitke zahvalio je vatrogascima na dosadašnjima aktivnostima i doprinosu koji su dali za općinu   kroz brojne intervencije štiteći imovinu i sigurnost  svih mještana.

Svečanoj sjednici DVD-a  je u ime Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije   prisustvovao zamjenik predsjednika Željko Presečki koji je domaćinima  čestitao jubilej i zaželio uspjeh u daljnjem radu. Domaćinima su čestitke uputili  predsjednik VZO Veliko Trgoviše Branko Seljan te predstavnici DVD-a iz susjednih mjesta.

Uz pohvale  sadašnjem i ranijem vodstvu i  svim članovima Društva  na trudu koji ulažu za njegov razvoj,  govornici su naglasili  da su  vatrogasci oni  koji u roku od tri do pet minuta izlaze  na teren, a u  zadnje vrijeme svjedoci smo da je  djelovanje vatrogasaca mnogo šire od zaštite od požara, jer su upravo vatrogasci imali značajnu ulogu u saniranju posljedica potresa, poplava i drugih nepogoda.

Članovi DVD-a  “Vatrogasac”  Strmec  uz pomoć općine  V. Trgovišće sudjelovali su  donacijom građevinskog materijala,  te  pomogli  u  saniranju potresom pogođenih kuća u Općini Majur i okolnim mjestima, kroz izravan kontakt sa ljudima na terenu, koji su ukazali na konkretne potrebe.

U DVD-u “Vatrogasac” Strmec prepoznaje se intenzivan  rad s mladim vatrogascima, vidljivo je ulaganje u  njihov razvoj,  što je za svaku pohvalu . Samo tako može se  računati na njihovu dobrovoljnost i humanost u budućnosti.

Svi članvi DVD-a  “Vatrogasac” Strmec    očituju  međusobno   zajedništvo kakvo je danas sve teže susresti u društvu i  zato DVD “Vatrogasac” Strmec   treba poslužiti kao primjer budućim generacijama.

Obljetnica je povod da se sjetimo svih ljudi koji su zaslužni te obaveza da se nastavi njihovim putem.

Stoga, na kraju svečane sjednice, a povodom proslave  70 godina djelovanja, podijeljena su  vatrogasna priznanja i zahvalnice članovima Društva za predan i dugogodišnji rad.

Pored toga dodijeljena su priznanja i zahvalnice   od strane ovog  Društva za suradnju i potporu u radu.

Nakon svečane sjednice, proslava je nastavljena uz izvrsnu hranu, dobru kapljicu i  Puhački orkestar u Mrzl o Polje.  Uz brojne vatrogasce i uzvanike u ugodnom druženju  uživali su i  mještani  Strmca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)