Obnova kapele sv. Florijana u Klanjcu

DSC 0079

Kulturni centar Klanjec priredio je u četvrtak, 31. ožujka 2016. zanimljivu prezentaciju kojom je Vitomir Zamuda, uz brojne interesantne povijesne podatke, predstavio i tijek obnoviteljskih radova na kapeli sv. Florijana u Klanjcu. Uz brojne Klanjčane, prezentaciju su došli pogledati i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek te predsjednik i predstavnici Vatrogasne zajednice KZŽ.

Svatko tko se krasnim šumskim šetalištem uputi iz Klanjca prema kapeli sv. Florijana ostat će zadivljen ljepotom prirode i to u svako godišnje doba. No, posljednjih desetljeća sigurno ga je moglo ražalostiti tužno stanje jednog, stoljećima starog, spomenika kulture.
Kulturni centar Klanjec 2006. godine pokrenuo je posljednju obnovu kapele koja traje sve do danas. Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Krapinsko-zagorske županije, Grada Klanjca i Župe danas je vanjski dio kapele saniran i pred samim završetkom obnove. Od samog početka Vitomir Zamuda vodio je i koordinirao brojne radove koji su u proteklih desete godina izvedeni kako bi se od propadanja spasila ova zaštićena spomenička baština.
Radovi na kapeli zahtijevali su i iscrpna povijesna i konzervatorsko-restauratorska istraživanja kako bi se izradila Konzervatorska studija s prijedlogom smjernica za obnovu, čiji su autori nadležna konzervatorica Ksenija Petrić, dr.sc. Katarina Horvat Levaj, mr.sc. Davorin Stepinec, a vanjski suradnik Vitomir Zamuda.
Kako je autor prezentacije interesantno, ali i provokativno jedan njezin dio naslovio “Muke po sv. Florijanu” posjetitelji su mogli doznati niz zanimljivosti poput one da kapela u zemljišnim knjigama nije imala upisanog vlasnika sve do 2010., ali i da je u unutrašnjosti kapelice pronađen vrlo vrijedan barokni oslik koji je pri velikoj obnovi krajem 19. st. jednostavno preslikao slovenski slikar Franjo Sikošek iz Brežica.
Bez obzira na uobičajene “komplikacije” koje se javljaju pri izvođenju radova na zaštićenim spomenicima kulture, promjeni investitora ( do upisa u zemljišne knjige investitor je bio Grad Klanjec, a nakon toga Župa Navještenja BDM),  zahtjevnoj projektnoj dokumentaciji koju je trebalo izraditi, a vrlo često i mijenjati i dorađivati, nedostatnim financijskim sredstvima…ipak je kapela u potpunosti statički i građevinski sanirana. Pred samim je završetkom konačno uređenje pročelja, djelomično je uređena i unutrašnjost. Paralelno s radovima na kapeli, trajali su i radovi na restauraciji oltara koji su također pred završetkom.
Nakon obnove pročelja preostaje vratiti  i stari sjaj vrijednoj unutrašnjosti za što su potrebna još značajna financijska sredstva. Kulturni centar Klanjec iskoristio je ovu priliku i pozvao župljane klanječke župe i sve  sugrađane da se osobno uključe u ovu zahtjevnu obnovu i svojom donacijom, a prema svojim mogućnostima, i tako postanu dio ove lijepe priče i zajedništva u očuvanju naše baštine. Uskoro će iz tiska izaći i promotivni letak s uputama kako uplatiti svoju donaciju ili se uključiti osobnim radom ili kakvog drugom potporom.
Bila je to prigoda i da se najavi proslava blagdana sv. Florijana na kojoj će se ove godine, u nedjelju, 1. svibnja kod zavjetne kapele u Klanjcu okupiti vatrogasci iz cijele Krapinsko-zagorske županije. Naime, riječ je o jedinoj kapeli u našoj županiji posvećenoj svecu, zaštitniku vatrogasaca. Nadamo se da će okupljanje zagorskih vatrogasaca uz blagdan sv. Florijana kod naše zavjetne kapelice postati jedna lijepa i dugogodišnja tradicija.
DSC 0097 768 x 1152DSC 0082

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)