Održana 21. sjednica Koordinacije plavo-zelena linija

6

Ove godine DVD Bakar proslavio se kao domaćin na proslavi 21. godini potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji, takozvanoj Koordinaciji plavo-zelene linije ili kako bi rekao legendarni domaćin Pape, plavo-zelena ili zeleno-plava kaj ovisi tko gleda iz kojeg smjera.

Naime, 1997. potpisana je navedena Povelja između šest dobrovoljnih vatrogasnih društava i jedne vatrogasne zajednice s “mora i kontinenta”. To su: DVD San Marino – Novi Vinodolski, DVD Lobor, DVD Kutjevo, DVD Slatina, DVD Vodice, DVD Velika i VZG Bakra.
Ove godine na jesenskoj sjednici Koordinacije plavo-zelene linije prisustvovali su svi predstavnici članica potpisnica, a poseban gost bio je dr. Franjo Gregurić koji je kao tadašnji predsjednik HVZ-a prihvatio inicijativu osnivanja i predložio pridruživanje DVD-a Lobor u spomenutu koordinaciju. Podržavanje DVD-a Lobor u koordinaciji iskazao je i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Stjepan Skuliber, te voditelj EU projekata HVZ-a Dalibor Rihtarić koji je ujedno član DVD-a Donja Batina.
Nakon svečane sjednice Koordinacije plavo-zelene linije svi prisutni uputili su se do spomenika poginulim vatrogascima na Kornatima i zapalili svijeće u njihov spomen i sjećanje. Povratkom do vatrogasnog doma uslijedio je natjecateljski dio u kojemu su svoje vatrogasno umijeće, brzinu, spretnost i snagu odmjerili i ostali članovi iz redova DVD-a potpisnica Povelje. Članovi su se okušali u provlačenju loptice za stolni tenis kroz „C“ cijev, gađanju mete s brentačama (dio igre iz natjecateljske vježbe za mladež), potezanju konopa i vožnji slaloma u tačkama s kašetama. Uz dozu bodrenja, nervoze, smijanja i prijateljskog druženja sveukupnu pobjedu odnio je DVD Lobor. Uz titulu pobjednika DVD Lobor nosi i titulu „nikad poraženi“ u potezanju užeta u kojem sve ekipe „razbijaju glavu“ kako s tog trona skinuti DVD Lobor, ali naši Loborci pokazali su i ove godine da uz nadjačanu publiku Zagorci stoje na mjestu.
Čestitke pobjednicima i hvalevrijednoj inicijativi druženja vatrogasaca kao i domaćinima na odličnoj organizaciji na čelu s Darkom Pavletićem, svima znanog kao Pape.

Počeci razgovora o ideji povezivanja vatrogasnih društava sežu u daleku 1994. godinu kada su u ljetnom periodu u Novom Vinodolskom prve korake i kontakte ostvarili Stjepan Pavliček tadašnji predsjednik VZŽ Požeško-slavonske i DVD-a Kutjevo, Željko Petrović, tadašnji pročelnik VZŽ Požeško-slavonske i Ante Milković, predsjednik kasnije osnovane VZ Bakar-Kostrena. Iako se prije toga nisu poznavali, razgovarali su o tome da se povežu dva DVD-a, jedan s kontinenta i jedan s priobalja. U naredne dvije godine upriličeni su brojni susreti gdje se ideja širila i uključivala su se druge vatrogasne organizacije. Tako je uz DVD Kutjevo i VZ Bakar-Kostrena, želju da se uključi i DVD Velika izrazio tadašnji predsjednik Franjo Bujan 1994. godine. Kako je sve krenulo iz Novog Vinodolskog i njihov DVD se uključio u razgovore. O toj ideji neposredno je upoznat tadašnji predsjednik HVZ-a dr. Franjo Gregurić koji je predložio da se u Koordinaciju uključi još neka DVD-a i predložio svoj matični DVD Lobor. Na prijedlog DVD-a Novi Vinodolski u razgovore je uključeno DVD Slatina, a na prijedlog Ante Milkovića uključeno je DVD Vodice, kao novoosnovano mlado Društvo.

Poslije višegodišnjih međusobnih konzultacija, dogovora i utvrđivanja temeljnih elemenata rada i djelovanja i prihvaćanja prijedloga za uključivanje u buduću Koordinaciju koji su se odvijali u gradu Bakru, dogovorene članice su se sastale u Vijećnici grada Novi Vinodolski 29. srpnja 1997. godine i potpisale Povelju o prijateljstvu i suradnji u kojoj na prijedlog dr. Franje Gregurića stoji: “Vatrogasci VZ Bakar-Kostrena, DVD Kutjevo, DVD Lobor, DVD Novi Vinodolski, DVD Slatina, DVD Velika i DVD Vodice potpisuju ovu Povelju kao najviši izraz dosadašnjeg prijateljstva i učvršćivanja međusobne suradnje u vatrogasnom, kulturnom i sportskom životu svojih gradova i općina. Potpisnici povelje se obvezuju da će njegovati i razvijati prijateljske i dobrosusjedske odnose, kao i svekoliku suradnju u vatrogasnom, kulturnom i sportskom životu s ciljem daljnjeg upoznavanja i doprinosa na unapređenju svekolikih odnosa u suradnji između članova spomenutih društava.”D.R.

IMG 20181013 124734IMG 20181013 120308IMG 20181013 12023543

Dalibor Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)