Održana redovna godišnja skupština predsjedništava i zapovjedništava Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.

U četvrtak 24. studenoga 2022. godine održana je redovna godišnja skupština predsjedništava i zapovjedništava Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah. Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice gostima i vatrogascima o realiziranim aktivnostima tijekom ove godine i planovima za 2023. godinu govorili su predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber i zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić te predsjednik Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek i zapovjednik Bogdan Krumpak.

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber zahvalio je za organizaciju vatrogasne olimpijade koja se održala u Celju, zatim zahvalio PGD Bistrica ob Sotli na održanom 23. vatrogasnom natjecanju Dolinom Sutle u kojoj su sudjelovala vatrogasna društva iz jedne i druge strane. Posebnu pažnju u narednom periodu želimo posvetiti veteranima s organizacijom natjecanja za njih te je ovih dana na Predsjedništvu pokrenuta inicijativa za osnivanjem odbora za vatrogasne veterane. Također želja nam je da s djecom i mladima pokušamo staviti njihova natjecanja i druženja na još veću razinu onako kako smo imali prilike uvjeriti se na vašim susretima u zajedničkim druženjima u Sloveniji – istaknuo je Skuliber. Zahvalio je ujedno Krapinsko – zagorskoj županiji na podršci i županu Željku Kolaru. Skuliber je istaknuo da županijska Vatrogasna zajednica okuplja 81 dobrovoljno vatrogasno društvo te 16 gradskih i općinskih Vatrogasnih zajednica uz dvije u osnivanju. Na području KZŽ djeluju dvije javna vatrogasna postrojba, ZJVP djeluje na području 23 JLS, dok na ostalih 9 djeluje JVP Grada Krapine, što znači da 2 vatrogasne postrojbe pokrivaju sve 32 JLS, koliko ih ima na području županije. To je više od 6.000 vatrogasaca od čega 1.800 operativnih i taj broj raste. Uz standardnu obnovu opreme, svi zajedno smo odradili niz vježbi, natjecanja, osposobljavanja te nas posebno veseli stalno ulaganje u osposobljavanje i vatrogasnu mladež, čime se nastavlja velika tradicija zagorskog vatrogastva.

Okupljenima se obratio predsjednik Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek koji je pozdravio sve okupljene te je izrazio svoje zadovoljstvo s provedenim aktivnostima od kojih je posebno istaknuo suradnju na raznim aktivnostima od zajedničkih vježbi i natjecanja te projektima od iznimne važnosti za obje strane prekograničnog projekta „Unapređenje kvalitete suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije – CRO-SI-SAFE“ koju kao partneri sudjeluje Razvojna agencija Sotla i Općina Rogatec. Projekt će trajati do 31. svibnja iduće godine. Tu su bila i naša pobratimska druženja koja obogaćuju svakoga od nas jer razmjenjujemo iskustva s terena ali prije svega njegujemo naše zajedništvo. Veseli nas posebno ono što ćemo uskoro organizirati zahvaljujući našem Alojzu Tirgušeku koji imam veliki entuzijazam za organizaciju druženja i natjecanja veterana naših obiju strana u kojima od svakoga od njih možemo nešto novoga naučiti.

Županijski zapovjednik Marijan Lovrenčić a nakon njega povelnik (zapovjednik) Bogdan Krumpak okupljenima su iznijeli zajedničke smjernice rada za 2023. godinu.

Vatrogascima su zatim prigodnim riječima obratio domaćin susreta Rajko Jutriša, predsjednik VZ Huma na Sutli te je ukratko predstavio samu Zajednicu a ujedno pohvalio prekograničnu suradnju koja se njeguje zajedničkim snagama dulji niz godina.

Okupljenima se obratio zatim Alojz Tirgušek koji je okupljenima iznio svoju viziju na koji način poboljšati vatrogasna natjecanja naših veterana ali i samih zajedničkih druženja kako bi oduševili mlađe za vatrogastvo ali i ujedno mlađima prenijeli iskustva svog dugogodišnjeg operativnog rada u vatrogastvu.

Sve vatrogasce pozdravio je Ivica Glas koji je jedan od organizatora vatrogasnog natjecanja Dolinom Sutle prisjećajući se samih početaka suradnje, natjecanja, odrađenih mnogobrojnih zajedničkih vježbi ali i zajedničkih druženja na vatrogasnim skupštinama.

Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša istaknuo je da je vatrogastvo premašilo onu osnovnu zadaću gašenja požara, već je uvijek tu kad zatreba. Ovdje se vidi širina vatrogasnog poziva i želim da tako i nastavite.

Na kraju se okupljenima obratio izaslanik glavnog Vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović, tajnik Kabineta koji je pozdravio sve okupljene te istaknuo svoje prve dojmove kako ovaj današnji susret, međusobni odnos i aktivnosti koje provodite može biti primjer renomiranim organizacijama kako sustav treba funkcionirati. Vi ste primjer da vatrogastvo povezuje, da ne poznaje granice i na tome vam čestitam. Sve ovo što sam danas čuo od vas pokušat ćemo primijeniti u Središnjem državnom uredu kao krovnoj organizaciji moći eventualno prekopirati, naučiti predložiti ili uklopiti u nekakav dokument kojim ćemo propisati kako stvari trebaju izgledati jer vi ste upravo ti koji nam možete poslužiti za primjer toga.

Pripremio: Darko Fiket

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)