Održana združena taktička vatrogasna vježba Vatrogasne zajednice Grada Zaboka i Civilne službe

Zabočki vatrogasci ne miruju nego konstantno provjeravaju spremnost, mobilnost i učinkovitost postupanja. Vježbe koje provode diljem grada Zaboka i okolice je samo dokaz njihovog životnog odricanja i požrtvovnosti da priskoče uvijek i svakome u pomoć u nedaći i teškim životnim nesrećama.

Taktička vježba je održana 17.05.2024.g. na prostorijama tvrtka C.I.A.K. d.o.o. koja godišnje gospodari sa oko 30.000 tona opasnog i neopasnog otpada te ima iskustva u gospodarenju SVIM vrstama i kategorijama otpada. Organizator vježbe je bila Vatrogasna zajednica grada Zaboka u kojoj su sudjelovali: ZJVP (22 vatrogasaca), DVD Zabok (12 vatrogasaca), DVD Gubaševo (4 vatrogasaca), DVD Pavlovec (4 vatrogasaca), DVD Špičkovina (6 vatrogasaca) i DVD Veliko Trgovišće (3 vatrogasaca) te 14 vozila vatrogasnih postrojbi s područja VZG Zaboka.

Vježbom je obuhvaćeno više mogućih izvanrednih događaja na području objekta tvrtke – u centru za obradu akumulatora došlo je do eksplozije nepoznatog uzorka unutar objekta a u centru za gospodarenjem opasnim i neopasnim otpadom došlo je do požara uslijed istjecanja nepoznate tvari iz spremnika. U dva sektora uspješno su se izvele sve predviđene aktivnosti od vođenja intervencija za sve operativne snage te svi elementi vođenja i zapovijedanja od samog izlaska na intervenciju preko procjene rizika, analiza pa  sve do samih spašavanja Upravo su kroz ove scenarije  vatrogasci pokazali svoju spremnost i, naravno, uspješno ugasili požare.

Vježbu su pozorno pratili: zaposlenici tvrtke C.I.A.K. d.o.o., zapovjednik VZ KZŽ-e Marijan Lovrenčić, predsjednik VZG Zaboka i zapovjednik ZJVP Dražen Sinković, Načelnik stožera Civilne zaštite Grada Zaboka i zapovjednik VZG Zaboka Ivica Petriček i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek.

Smotru sudionika izvršili su gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek i u ime tvrtke C.I.A.K. d.o.o. Ivan  Tadić, voditelj zaštite na radu. Obraćanjem sudionicima ocijenili su vježbu kao uspješno odrađenu, te iskazali svoje zadovoljstvo prikazanom spremnošću vatrogasaca.

Darko Fiket, tajnik DVD Zabok