Osposobljavanje za specijalnost vatrgasac “Bolničar” – VZO Veliko Trgovišće

Vatrogasna zajednica općine Veliko Trgovišće u okviru Plana i programa rada za 2020. godinu  organizirala je osposobljavanje za   specijalnost vatrogasac “BOLNIČAR”.Osposobljavanje se održavalo u razdoblju od 17.  do 26. siječnja 2020. godine a pohađali su ga članovi  DVD-a Veliko Trgovišće,  DVD-a “Vatrogasac”  Strmec i DVD-a Dubrovčan-Ravnice.

Program osposobljavanja od 30 nastavnih sati   provodio je  Marko Ferdelja dr. medicine. U teorijskom dijelu predavanja od 15 nastavnih sati obrađene su sve  teme  propisane programom osposobljavanja  za specijalnost “Bolničar”. Polaznici su u praktičnom dijelu nastave u trajanju od 15 nastavnih sati stekli znanja i vještine  kako postupati  u situaciji kad dođu na mjesto događaja na kojem ima ozlijeđenih osoba prije tima hitne medicinske službe počevši od   procjene mjesta događaja, kako izvršiti početnu procjenu ozlijeđene osobe uključujući i ABC  pregled i pružanje neophodne prve pomoći te brzi trauma pregled ili ciljani pregled i zbrinjavanje. Uvježbavani su postupci i radnje  za oživljavanje, oslobađanje dišnih putova kod gušenja stranim tijelom, postavljanje šancovog ovratnika, pravilno postupanje kod izvlačenja unesrećenih iz vozila, transportni položaji i  imobilizacija unesrećenih, skidanje kacige, zaustavljanje krvarenja i zbrinjavanje šoka, postupanje s  opeklinama i kod stanja  pothlađenosti, postupanje kod akutnih trovanja i u drugim sličnim situacijama.

Osposobljavanje je završilo polaganjem ispita iz teoretskog i praktičnog dijela koji je održan 02. veljače 2020. godine. Ispitu je pristupilo i uspješno položilo svih 27 polaznika.

Ovim osposobljavanjem  27  dobrovoljnih vatrogaskinja/vatrogasca stekli su zvanje “Bolničar”.

Polaznici  su naučili sve što im je bitno za pružanje prve pomoći u raznim situacijama na intervencijama.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber naglasio je važnost kontinuiranog osposobljavanja u vatrogasnoj organizaciji te  izrazio  zadovoljstvo što je ovoliki broj  polaznika sudjelovao u osposobljavanju i uspješno ga završio. Polaznicima osposobljavanja  čestitao je  na trudu i zalaganju koje su pokazali tijekom osposobljavanja.

Predsjednik Vatrogasne zajednice općine Veliko Trgovišće Ivica Filipec, čestitao je polaznicima na uspješno  položenom ispitu sa željom da  stečena znanja primjene pomažući ljudima u nevolji, što je i bit vatrogasnog poziva  ali i da takvih vrsta intervencija bude što manje.

Na mjesto nesreće vatrogasci dolaze među prvima, često i prije hitne medicinske pomoći. Stoga je vrlo važno kako će se snaći i pružiti prvu pomoć, jer život i zdravlje unesrećenih često ovise o njihovom znanju i spretnosti.

Ovim vrlo stručnim i zanimljivim osposobljavanjem dobrovoljna vatrogasna društva znatno podižu intervencijsku spremnost svojih operativnih članova.

Uvjerenja o osposobljenosti za specijalnost “Bolničar” polaznicima je uručio o predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber uz nazočnost tajnika Rajka Jutriše, predsjednika  VZO Veliko Trgovišće Ivice Filipca, zapovjednika Mladena Matkovića  i predavača Marka Ferdelje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)