Otvaranje kapelice sv. Florijana

Otvaranje kapelice sv. Florijana

Više od 200 zagorskih vatrogaskinja i vatrogasaca, okupilo se danas u Klanjcu na središnjoj proslavi blagdana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, ali i grada Klanjca.

Zbog kiše, umjesto u zavjetnoj kapelici sv. Florijana, sveta misa se održala u klanječkoj Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. No, kip sv Florijana poslije mise postavljen je vatrogasnim platformom na kapelu sv. Florijana.

Kroničar klanječke povijesti i predsjednik DVD-a Klanjec Vitomir Zamuda rekao je kako je danas jedina kapelica sv. Florijana u Zagorju izgrađena 1590. godine, no ona se urušila i na temeljima te kapelice izgrađena je nova 1742. godine.

– Klanjec su zadesila dva velika požara 1716. godine i 1812. godine u kojima je praktički izgorio cijeli Klanjec. Pri ovom drugom požaru, jedna od malobrojnih građevina koja je ostala čitava bila je kapela sv. Florijana čiji su drveni krov mještani polijevali vodom i na njega stavljali mokre drvene krpe. Zato je sv. Florijan, inače rimski vojnik u vrijeme rimskog cara Nerona koji je kao zaštitnik vatrene stihije postao i zaštitnik Klanjca – rekao je Vitomir Zamuda predsjednik DVD-a Klanjec.

Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek rekao je kako je rekonstrukcija i obnova zavjetne klanječke kapelica sv. Florijana započela prije deset godine i kako je do sada u njenu obnovu uložen veliki novac, oko 900 tisuća kuna koju je najvećim dijelom financiralo Ministarstvo kulture, ali i Krapinsko – zagorska županija, Grad Klanjec, ali sami župljani Klanjca. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, čija je obitelj vlastitim novcem (ne iz županijskog proračuna) financirala domjenak, odnosno grah, vino i sokove za 300-tinjak ljudi, rekao je kako je ovo veliki dan za vatrogasce i za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju te da će kapelica sv. Florijana postati zavjetna kapelica svih zagorskih vatrogasaca. Predsjednik zagorske Vatrogasne zajednice Ivica Glas i zapovjednik Marijan Lovrenčić rekli su kako je zagorsko vatrogastvo uvijek bilo među najspremnijim u Hrvatskoj i kako će i ove godine s 50-ak vatrogasaca i vatrogasnim vozilima pomoći svojim prijateljima vatrogascima u Dalmaciji. (Mladen Mandić)

Slike možete vidjeti OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)