Posjet Kornatu – DVD Opće bolnice Zabok

kornati 011.jpg.resized

30. kolovoza 2007. dogodila se je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku u kojoj je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog.

Najmlađe dobrovoljno društvo u Krapinsko-zagorskoj županiji, DVD Opće bolnice Zabok organizirao je 27. lipnja 2015. godine studijski posjet mjestu najvećeg stradanja vatrogasaca u Republici Hrvatskoj.
Grupa od 30-ak vatrogasaca i vatrogaskinja te njihovih obitelji krenuli su na put u subotu u 5 sati s ciljem da odaju počast i da se poklone žrtvama.  Dolaskom u Pakoštane i susreta s generalom Gotovinom kojem su uručeni prigodni pokloni  ukrcali smo se na brod koji nas je odveo na otok Kornat u uvalu Šipan gdje smo se nakon iskrcavanja postrojili u vrstu i  odali počast svojim kolegama, nakon kojeg smo se uputili prema kapelici i spomen mjestu stradavanja naših kolega.
U kapelici Svetog Florijana delegaciju su predvodili: predsjednik društva dr. Mladen Zadro, gosp. Ivica Glas predsjednik VZ Krapinsko-zagorske županije koji je održao pred svim okupljenima kratko izlaganje o stradavanju vatrogasaca, te Ivica Balagović, zamjenik predsjednika VZ Krapinsko-zagorske županije. Kao uspomenu na posjet u kameni oltar kapele ugrađen je kamen s prigodnim tekstom i posvetom Dvd-a Opće bolnice Zabok.
Nakon toga izmoljena je molitva za sve preminule na Kornatima koju je predvodila moja malenkost pod cjelokupnim dojmom samog izlaganja i mjesta mira i tišine u kojem smo se nalazili. Poslije su svi okupljeni obišli križeve sagrađene u znak sjećanja na stradalih 12 vatrogasaca. Vrijedi napomenuti da su i zagorski vatrogasci pomogli jednim djelom u izgradnji kapelice Sv. Florijana i spomen parka na Kornatima u prikupljanju i prijenosu kamena.
Po povratku kući vatrogasci su zastali na jednom od kornatskih otoka u “ribarskoj kući” gdje je bio organiziran ručak i međusobno druženje nakon kojeg smo se prepuni dojmova, ponosa, radosti a istovremeno i tuge uputili prema Zagorju. DF

kornati 138.jpg.resizedkornati 188.jpg.resizedkornati 164.jpg.resized

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)