Posjet Kornatu

P6210202

U subotu 17. lipnja 2014.  u organizaciji VZ Gornja Stubica vatrogasci DVD-a Dobri Zdenci, Gornja Stubica, Sv. Matej te Šagudovec  posjetili su mjesto stradanja dvanaestorice vatrogasaca na otoku Kornatu.

Na put je u jutarnjim satima krenulo 70 vatrogasaca i članova puhačkog orkestra VZ Gornja Stubica te predsjednik VZKZŽ, Ivica Glas. Stigavši u Pakoštane ukrcali smo se na brod te krenuli prema otoku Kornatu, udaljenom dva i pol sata vožnje.
Nakon iskrcavanja s broda, pješke smo krenuli do spomen područja. Ulaskom u prostor kapele sv. Florijana na otvorenom, nastala je tišina. Ivica Glas, predsjednik VZ Krapinsko-zagorske županije upoznao je  prisutne o samom stradavanju vatrogasaca, tijeku spašavanja te o svim negativnim događajima koji su se tog dana poklopili i još uvijek nerazriješenim uzrocima tako velike tragedije nezapamćene u povijesti vatrogastva. Također se je osvrnuo na ozbiljnost i plemenitost vatrogasnog poziva te spomenuo da gašenju svakog  požara treba pristupiti oprezno kako bi se izbjegle moguće tragedije.
Nakon toga izmolili smo prigodnu molitvu za sve stradale vatrogasce i odslušali „Tišinu“ na trubi u izvedbi člana puhačkog orkestra.
Potom smo se uputili na samo mjesto stradanja na kojima su izgrađeni veliki križevi u tehnici suhozida za svakog stradalog. Bilo je teško gledati nadgrobne spomenike poginulim vatrogascima, a da vam kroz glavu ne prođe što su oni morali prolaziti tog kobnog dana 30.08.2007. i kroz što sve su prošle njihove obitelji.
Nakon službenog dijela, bio je organiziran ručak u  na jednom od kornatskih otoka gdje su se vatrogasci ugodno družili, te smo se u večernjim satima vratili u Pakoštane.
Nakon kraćeg slobodnog vremena, krenuli smo natrag za Gornju Stubicu. Cilj ovog posjeta spomen području na Kornatima bio je taj da se oda počast poginulim vatrogascima, da se shvati koliko je vatrogastvo važno i plemenito zanimanje te da se zbližimo kao zajednica, što je i ostvareno.

P6210164P6210179P6210191P6210193P6210187

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)