Posjet zagorskih vatrogasaca Kornatima

kornati small

U četvrtak 30. kolovoza 2007. dogodila se je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku u kojoj je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog.

Dana 12.05.2012. DVD Krapina sa susjednim društvima DVD Škarićevo, DVD Lepajci, DVD Radoboj, DVD Jazvine, DVD Gornja Šemnica, DVD Gornje Jesenje, DVD Petrovsko i DVD Đurmanec organizirao je posjet mjestu najvećeg stradanja vatrogasaca u Republici Hrvatskoj.

01

Grupa od 139 sudionika (vatrogasaca i njihovih obitelji) krenuli su na put u subotu u 5 sati ujutro sa 3 autobusa i jednim vatrogasnim kombijem s ciljem da odaju počast i da se poklone žrtvama. Dolaskom u Pakoštane ukrcali su se na brodove koji su ih odvezli na otok Kornat u uvalu Šipan, na mjesto stradanja vatrogasaca. U novouređenoj kapelici Svetog Florijana delegacija koju su predvodili: dožupan KZŽ g. Anđelko, Ferek Jambrek, načelnik općine Radoboj g. Anđelko Topolovec, predsjednik DVD-a Krapina g. Zoran Gregurović, tajnica DVD-a Krapina gđica. Tanja Matković položili su vijenac i zapalili svijeće. Pročelnik DUZS područnog ureda u Krapini g. Dražen Strabić održao je pred svim okupljenima dirljivi govor o stradavanju vatrogasaca. Nakon toga izmoljena je molitva za sve preminule na Kornatima, poslije su svi okupljeni obišli križeve sagrađene u tehnici suhozida u znak sjećanja na stradalih 12 vatrogasaca.

02

03

Vrijedi napomenuti da su i zagorski vatrogasci pomogli jednim djelom u izgradnji kapelice Sv. Florijana i spomen parka na Kornatima. Oni su 20.04.2010. sudjelovali u prikupljanju i prijenosu kamena za izgradnju kapelice Sv. Florijana. Po povratku kući vatrogasci su zastali na jednom od kornatskih otoka u “ribarskoj kući” gdje je bio organiziran ručak i međusobno druženje.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)