Potpisivanje sporazuma o korištenju sustava UVI

IMAG3591 1 003

Svečanom potpisivanju Sporazuma o korištenju sustava UVI (Upravljanje vatrogasnim intervencijama), 02.02.2018. u prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) prisustvovao je i naš predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ-e, Stjepan Skuliber.

Osim nazočnih predstavnika vatrogasnih zajednica županija i zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi, na potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Davor Spevec, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežnu djelatnost (HAKOM) Mario Weber, predsjednik i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader i Željko Popović.

Na početku se okupljenima obratio načelnik HVZ-a Željko Popović i predstavio razvoj projekta UVI od prvih ideja i zajedničkih programa s HAKOM-om, do implementacija sustava u rad dijela vatrogasnih zajednica županija. “Aplikacija je zajednički projekt Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne uprave za zaštitu i spašavanje kojim se za vatrogasne intervencije želi postići standardizacija radnih procesa, izrada jedinstvenog sustava pohrane, obrade i distribucije informacija, veća efikasnost izvješćivanja te ekonomičnost u održavanju programskih rješenja, uređaja i opreme”, rekao je Popović u svojem govoru.
Ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić se zahvalio svim sudionicima projekta koji su uspjeli napraviti sustav koji će uvelike pomoći vatrogascima na intervencijama i povećati sigurnost građana.
Ravnatelj HAKOM-a M.Weber je istaknuo važnost integriranog sustava komunikacije za sve djelatnosti. Također je istaknuo kako je sadašnji sustav nadmašio sva očekivanja postavljena na prvim projektima prije 7 godina.

– Korištenjem sustava UVI hrvatsko vatrogastvo pokazuje da je, ne samo spremno odgovoriti na sve izazove koje pred njega postavljaju intervencije, već i da ide u korak s razvojem tehnologije. Implementacija ovog sustava je dio sveobuhvatnih promjena na kojima radi Hrvatska vatrogasna zajednica i ostali dijelovi sustava. Posebno zahvaljujem ravnatelju Lozančiću u kojem imamo partnera koji je spreman saslušati zahtjeve vatrogasne struke – rekao je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader o važnosti sustava za sve vatrogasce te pozvao sve vatrogasne subjekte da se što prije uključe u sustav.
Ugovor su potpisali Ante Sanader u ime Hrvatske vatrogasne zajednice i Dragan Lozančić u ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Potom su potpisani ugovori između Hrvatske vatrogasne zajednice i predstavnika županija.

Aplikacija se daje svim vatrogasnim organizacijama besplatno na korištenje, a Sporazumom se utvrđuju odnosi i obaveze Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasnih zajednica županija i županijskih vatrogasnih operativnih centara, a sve vezano uz implementaciju i korištenje razvijenog sustava.

Spomenuti UVI sustav sastavni je dio novog projekta „Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH – eHVZ“ kojeg HVZ pokreće s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u sklopu kojeg će se redovito izvršavati predavanja i edukacije po svim županijama diljem RH. Cjelokupni projekt sufinanciran je od strane EU iz Europskog socijalnog fonda.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  *tekst i slike Dalibor Rihtarić

27356120 2020466417978688 2472409324381410724 oIMG 1240 002 IMG 1242 002 IMAG3599 1 003  IMAG3600 1 003

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)