Požar u Radobojskom Strahinju 22-25.03.2012

radoboj pozar small

Požar na obroncima planine Strahinjčice pojavio se u četvrtak 22.03.2012. oko 15:00 sati kod zaseoka Kamenečki u općini Radoboj. Na intervenciju izlazi domaći DVD Radoboj, no zbog obima požara i brzine širenja požara uz brijeg traži pomoć.

Uzbunjeni su JVP Krapina s AC i ZV te sa tri vatrogasca, DVD Gornja Šemnica s ŠV i 4 vatrogasca, DVD Jazvine s kombi vozilom i AC te 5 vatrogasaca. Gašenje se vršilo s obje strane širenja požara na vrlo nepristupačnom terenu te je požar do noći lokaliziran uz žarišta u suhim panjevima. DVD Radoboj je ostao na dežurstvu.

01

U jutarnjim satima 23.03. požar se proširio na lijevom boku te su odmah angažirane snage:
– sva tri DVD-a s područja općine Radoboj
– JVP Krapina: AC i ZV s dva vatrogasca

02

03

04

05

Dolaskom smjene JVP Krapina na požarište, zapovjednik zbog vrlo strmog terena (nagib i do 60 %) traži dodatno uzbunjivanje vatrogasnih snaga te se na gašenju priključuju:
–    6 drugih djelatnika JVP Krapina
–    DVD Krapina: AC i 2 KV s 10 vatrogasaca
–    DVD Mihovljan: KV i 2 vatrogasca
–    DVD Škarićevo, KV i 6 vatrogasaca
–    DVD Jesenje, KV, MNV s 15 vatrogasaca
–    DVD Lepajci, KV i 8 vatrogasaca

06

07

Toga dana na požarištu je bilo 16 vatrogasnih vozila i 81 vatrogasac. Gasilo se do noći kada je zbog nemogućnosti dopreme vode gašenje stalo. Fronta je bila dužine oko 2 km s obje strane, a nagib terena oko 60 %. Do pojedinih točaka proširivan je put rovokopačem da bi uopće bila dostupna dostava vode malim terenskim vozilima.

08

Gašenje je nastavljeno u subotu u 03:00 sati ujutro. Na gašenju je sudjelovalo 82 vatrogasca iz 10 DVD-a te 20 vatrogasaca iz dvije JVP ( JVP grada Krapina i ZJVP Zabok). Požar je zaustavljen oko 15:00 sati nakon čega je slijedila sanacija do 19:45 sati radi rušenja pojedinih stabala koja su ugrožavala dio koji je bio neizgoren. Uz vatrogasce na saniranju garišta sudjelovali su u prijepodnevnim satima i lovci iz LD Strahinjčica Radoboj te radnici šumarije, njih ukupno 14 u dvije smjene.

09

10

Dogašivanje na dijelu crnogorične šume nastavljeno je i u nedjelju 25.03.2012 uz sudjelovanje 7 vatrogasaca iz JVP Krapina, te 5 vatrogasaca iz DVD Škarićevo, 4 vatrogasca DVD Radoboj i 4 vatrogasca iz DVD Gornja Šemnica. Dežurstvo je ostavljeno na terenu do daljnjega.

Ukupna opožarena površina procjenjuje se na oko 350 hektara na površini koja je bogata biljnim pokrovom, a stanište je mnogobrojnih vrsta orhideja.

Dodatne informacije možete pročitati na na stanicama JVP Krapina.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)