Priopćenje za javnost KZŽ

logo-kzž-županija

Župan Krapilogo-kzž-županijansko-zagorske županije Željko Kolar, u ponedjeljak, 02. lipnja obišao je poplavljena područja u istočnoj Slavoniji.

Zajedno sa zamjenikom za gospodarstvo, Anđelkom Ferekom-Jambrekom te zapovjednikom i predsjednikom Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Marijanom Lovrenčićem i Ivicom Glasom župan Kolar obišao je Krizni stožer u Županji, gdje ih je dočekao zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Nikola Gaće, koji ih je upoznao sa situacijom na terenu, prilikom čega je napomenuo da je na sanaciji i raščišćavanju poplavljenih područja trenutno angažirano oko 400 ljudi. Župan Kolar slavonija 3potom se u Kriznom stožeru sastao i s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. U Stožer je istog dana iz Zagorja šleperom dopremljeno i 298 pari gumenih čizama, 323 zaštitna odijela, 350 zaštitnih maski i 10 cisterni za vodu. Riječ je o robi ukupne vrijednosti oko 95 tisuća kuna, koju je Krapinsko-zagorska županija kupila od zagorskih tvrtki.
Nakon toga, župan Željko Kolar obišao je i Drenovce, gdje je smješteno  11  vatrogasaca iz Zagorja koji su u Slavoniju došli na ispomoć na poslove raščišćavanja otpada nanesenog poplavom, ispiranja prometnica, dvorišta, prilaza i kanala, ispiranja stambenih i gospodarskih objekata u pripremi za dezinfekciju i dezinsekciju te pomoć građanimaslavonija pri iznošenju uništenih stvari iz kuća. Bila je to prilika i za kratki sastanak sa zamjenikom župana Vukovarsko-srijemske županije Zdravkom Kelićem, koji je u ime župana Bože Galića zahvalio na pomoći koju je Krapinsko-zagorska županija osigurala.
Osim slanja gumenih čizama, zaštitnih odijela i maski, cisterni za vodu te higijenskih i ostalih potrepština, Krapinsko-zagorska županija u pomoć Slavoniji uključila se i financijski. Također, Županija koordinira i  prikupljanje stočne hrane. Put Slavonije već je otišlo 12 šlepera hrane a  zahvaljujući velikoj solidarnosti zagorskih poljoprivrednika – dosad ih se za pomoć javilo prekoslavonija 2 280, hrana će stizati i dalje. Osim poljoprivrednicima, posebnu zahvalu Županija upućuje i zagorskim prijevoznicima koji su nesebično ustupili svoje kamione za prijevoz hrane. Svakako valja istaknuti da je Crveni križ Krapinsko-zagorske županije, zahvaljujući osviještenosti žitelja Krapinsko-zagorske županije, dosad prikupio preko 57 tona materijalne pomoći za poplavljena područja. Prikupljene su trajne namirnice, voda, higijenske potrepštine, posteljina, deke, dječja hrana, pelene za djecu i odrasle i drugo. Krapinsko-zagorska županija također je apelirala na sve zagorske gradove i općine da se također uključe u akciju prikupljanja pomoći, na način kao što je učinila i Županija – kupnjom robe od slavonija 8zagorskih tvrtki za poplavljena područja.

Župan Željko Kolar ovim se putem najsrdačnije zahvaljuje u ime Krapinsko-zagorske županije, te u svoje osobno ime, svim Zagorkama i Zagorcima, svim stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, koji su se dosad na bilo koji način uključili u akciju, te ujedno poziva sve koji to još nisu, a u mogućnosti su, neka to učine. Naime, od iznimne važnosti je da javnost shvati da nakon početne euforije koja se stvorila, pomoć mora i dalje stizati, s obzirom da će zbog veličine katastrofe koja je pogodilo istočnu Slavoniju, oporavak trajati mjesecima.

 slavonija 5slavonija 4slavonija 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)