Proslava 140. godišnjice HVZ-a

vzkzz

Svečanim postrojavanjem i pokaznom vježbom na glavnom zagrebačkog trgu, hrvatski su vatrogasci u subotu su još jednom podsjetili građane na važnost koju imaju za društvo te obilježili 140. obljetnicu djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Vatrogasne postrojbe, i profesionalne i dobrovoljne, jedan su od najznačajnijih čimbenika za sigurnost društva, čuvaju nas i uče oprezu, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner pred oko 2.000 vatrogasaca iz svih hrvatskih županija, kao i vatrogasnih zajednica iz prijateljskih država  Slovenije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Češke

Pohvale vatrogascima izrekao je i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i izaslanik predsjednice Republike.
Zahvalio im je što su se okupili na Trgu bana Jelačića, ‘placu svih placeva’, što demonstriraju ljubav, nesebičnost i požrtvovnost. ‘To je poruka i nama koji se bavimo javnim poslovima’, poručio je Bandić.
Predsjednik HVZ Ante Sanader prisjetio se svih koji su stvarali “moćnu” organizaciju hrvatskog vatrogastva, posebno ‘oca hrvatskog vatrogastva’ Đure Deželića, senatora, publiciste i pjesnika.
Današnjim je vatrogascima zahvalio za svakodnevni trud i napor u spašavanju ljudi i imovine.

U svečanom mimohodu vatrogasci su prošli ulicama Zagreba, od Savske, gdje je sjedište Javne vatrogasne postrojbe Zagreba do Trga bana Jelačića. U svečanom mimohodu svoje mjesto imalo je i 80-tak vatrogasaca iz Krapinsko-zagorske županije.

Nakon svečanog mimohoda u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ održana je svečana sjednica HVZ. Na svečanoj sjednici  dodijeljena su priznanja i odlikovanje.

Povodom obilježavanja godišnjice odlikovani su i članovi VZKZŽ:
*  odlukom predsjednice Republike Hrvatske i odlikovanje Redom Hrvatskog Trolista odlikovan je Rajko Jutriša iz Huma na Sutli
*  dobitnik Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića je Stjepan Bubanko iz Donje Stubice
*  nagradu za poseban doprinos u promicanju vatrogastva primila Srednja škola Bedekovčina, arhitektonski tehničari 3.razreda

Čestitamo svim dobitnicima i zahvaljujemo im na dugogodišnjoj službi u unapređenju vatrogastva i humanosti u našoj županiji.

DSC00230 DSC00234 esalon HVZ 140 3 vatrogasci

Više slika nalazi se OVDJE.

Događaj je bio popraćen u mnogim medijima: T Portal, Večernji list, HVZ, Dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)