Redovna godišnja skupština – VZKZŽ

vzkzz-large 331 517

U Pregradi je u petak 6. svibnja održana redovna izvještajna skupština VZ KZŽ-e, 25. po redu.

Predsjednik Ivica Glas i zapovjednik Marijan Lovrenčić osvrnuli su se na rad ove zajednice u 2015. godini, istaknuvši kako na području Krapinsko-zagorske županije operativno djeluju 82 dobrovoljna vatrogasna društva, od čega su četiri u gospodarstvu, te dvije javne vatrogasne postrojbe.
Nastavljeno je i sa osposobljavanjem pa je tako održano 12 tečajeva za osposobljavanje, kroz koje je čak 351 vatrogasac uspješno položio za neko od vatrogasnih zvanja, odnosno specijalnost.

Od brojnih natjecanja posebno su istaknuti uspjesi mladeži DVD-a Bedekovčina, čija je ženska mladež nastupila na vatrogasnoj olimpijadi u Poljskoj i osvojila 5. mjesto.

Uspješno su organizirana i županijska natjecanja za odrasle u Zaboku i za djecu i mladež u Kumrovcu, a ni prošle godine nije izostao Kamp vatrogasne mladeži u Fažani, gdje je u 10 smjena ukupno boravilo 177 mladih članova zagorskih društava uz 26 voditelja. U izvješću o radu za prošlu godinu istaknuta su i brojna događanja u svibnju, mjesecu zaštite od požara, od obilježavanja vatrogasnog zaštitnika sv. Florijana, organizacije dana otvorenih vrata, smotre i vježbe, do vatrogasnog hodočašća u Mariju Bistricu.

O operativnom dijelu govorio je zapovjednik Marijan Lovrenčić, istaknuvši da je i prošle godine vidljiv trend sve većeg broja intervencija tehničke naravi, a manje požara. No, s druge strane zabrinjava kod samih požarnih intervencija, veći broj požara na građevinama. Tako je od ukupno 186 požara u prošloj godini zabilježeno 92 na građevinama, 21 u prometu i 73 na otvorenom. Ukupno su zabilježene 454 intervencije. Uz spomenutih 186 požara, tu je i 191 tehnička intervencija i 77 ostalih intervencija. Lovrenčić je ponovio kako su se zagorski vatrogasci prilagodili ovakvom stanju i spremni su odgovoriti na sve izazove. Što se pak tiče dislokacije, u sklopu redovne državne dislokacije vatrogasci iz KZŽ bili su angažirani na Dugom otoku u Zadarskoj županiji, a 20 zagorskih vatrogasaca boravilo je i na izvanrednoj dislokaciji od 22. do 27.srpnja na Pelješcu.

Skupštinu su pozdravili brojni ugledni gosti, između ostalih saborski zastupnik i sam vatrogasac i član skupštine i predsjedništva VZ KZŽ-e Tomislav Končevski, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, izaslanik predsjednika HVZ-a Zvonimir Biškup, predsjednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, župan KZŽ-e Željko Kolar i drugi.(E.L)

DSC00194 DSC00196 DSC00198 DSC00201 DSC00206 DSC00208

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)