RUDOLF ZAJEC DOBITNIK JE ODLIKOVANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Na prijedlog Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Rudolf Zajec dugogodišnji predsjednik DVD-a Zabok a temeljem poticaja glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića dobitnik je odlikovanja Republike Hrvatske kojeg dodjeljuje Predsjednik Republike Hrvatske. Prijem će se održati 02. svibnja 2023. godine u 12:00 sati u Uredu predsjednika Republike Hrvatske na Pantovčaku. Na prijemu biti će uručena odlikovanja ostalim pripadnicima  Hrvatske vatrogasne zajednice koji su se istaknuli u obavljanju svoje službe.

Druženje pobratimskih društava DVD-a Zabok 202. godine u Zaboku 

(Tihomir Tršinski, zamjenik predsjednika, Rudolf Zajec, doživotni počasni predsjednik DVD-a Zabok  (u sredini) i Želimir Lež, predsjednik) 

ŽIVOTOPIS:

Gospodin Rudolf Zajec, rođen je 28.11.1935. u Svedruži u Općini Petrovsko. Nakon osnovne škole i gimnazije u Krapini, završava učiteljsku školu u Zagrebu. Svoj radni vijek započeo je 1956. u Orehovici u Općini Bedekovčina. U Zabok dolazi 1965. godine na radno mjesto učitelja tehničke kulture u osnovnu školu Zabok. Istovremeno predaje ˝Opće tehničko obrazovanje˝ u novootvorenoj Gimnaziji u Zaboku sve do 1975. g.

Član je DVD-a Brestovec od 1957.g., dolaskom u Zabok postaje član DVD-a Zabok od 01.07.1965.g. te se odmah uključuje u rad DVD-a Zabok kao mentor pionira vatrogasaca i intenzivno radi sa suradnicima, s mladima po ˝vlastitom programu˝ kojeg vrlo kvalitetno realizira u suradnji s Osnovnom školom Zabok. Osnovni je cilj usmjeriti i mladog čovjeka naučiti osnovnim znanjima iz područja odgoja za zaštitu od požara, da bi se nakon 18. godine mogli opredijeliti za djelovanje u vatrogasnoj organizaciji, pomagati drugima u nevolji i humano djelovati u svim životnim situacijama.

Godine 1974. preuzima funkciju predsjednika DVD-a Zabok na kojoj ostaje sve do 2001. godine. Zajedno sa suradnicima stvarao je ekipe stručno sposobnih humano opredijeljenih i nadasve omiljenih članova društva spremnih da u svakom trenutku priteknu u pomoć svojim sugrađanima.

Punih 40 godina bio je predavač na tečajevima za osposobljavanje vatrogasnih kadrova svih kategorija, prenoseći kandidatima potrebna znanja i iskustva iz vatrogasne prakse i to na području čitave Županije.

Od 1993. – 2013. predsjednik je Vatrogasne zajednice grada Zabok sa osnovnim zadatkom da na čelu UO VZG-a koordinira i pomaže rad DVD-a članica i usmjerava njihovo djelovanje na određenom požarnom području.

Od 1993. – 2009. dopredsjednik je Vatrogasne zajednice Krapinsko zagorske županije i vodi dugi niz godina Odbor za osposobljavanje županije.

Za svoj vrijedan 65.-godišnji rad u vatrogastvu, gosp. Rudolf Zajec, po činu viši vatrogasni časnik I. klase, primio je:

–          Predsjednik DVD-a Zabok, doživotni počasni predsjednik DVD-a Zabok, predsjednik VZG Zabok

–          Srebrnu plaketu za požrtvovnost odlikovanje II. st SR Slovenije

–          Spomenice za 10-20-30-40-50-60; brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu medalju

–          Vatrogasnu plamenicu sa zlatnim obilježjem 03.06.1995; – medalju za posebne zasluge

–          Zlatnu plaketu 2004. godine.

–          Povelju grada Zaboka 2013.

–           Spomenicu sa likom Djure Deželića  2006. godine.