Seminar vatrogasne mladeži u Fažani

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani održan je seminar voditelja vatrogasne mladeži Ovogodišnji seminar voditelja vatrogasne mladeži održan je od 28. do 30. travnja. Seminar je započeo s radom u petak kada su okupljene pozdravili predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži HVZ-a Goran Dikšić i voditelj Kampa Tomislav Horvat. Nakon uvodne riječi, predavanje o Kampu je održao voditelj Horvat, a potom su polaznici ispunili uvodnu anketu za potrebe izrade statistike seminara. Ove godine seminaru je pristupilo 117 sudionika. Od kojih i 6 voditelja vatrogasne mladeži iz VZKZŽ sa predsjednikom Odbora za vatrogasnu mladež i članom Savjeta HVZ a Željkom Odakom.

Subota je započela predavanjem Zdravka Filipaja na temu vatrogasnih natjecanja. Uslijedilo je predstavljanje rada Muzeja hrvatskog vatrogastva koje je održao voditelj Muzeja Vedran Runjić. Po prvi puta na seminaru je sudjelovala predsjednica Gasilske mladine Slovenije Renata Rupreht te upoznala polaznike s radom s vatrogasnom mladeži u Sloveniji. Ovo predavanje je dalo polaznicima ideje koje mogu upotrijebiti u radu u svojim organizacijama. Uslijedile su radionice na temu izrade godišnjeg programa rada s mladeži, motivacije natjecatelja , osmišljavanja promocije hrvatskog vatrogastva u sklopu Vatrogasne olimpijade te radionicu aktivnog slušanja.

Nakon radionica sudionici su obišli znamenitosti grada Pule u sklopu projektnog zadatka na seminaru. U nedjelju je održana sjednica Savjeta za vatrogasnu mladež. Potom su prezentirani rezultati projektnog zadatka te su analizirani rezultati ankete. – Seminar je idealna prilika da naši voditelji steknu nove ideje za rad koje će upotrijebiti u radu s mladeži, kako u svojim društvima, tako i u radu Kampa.

Željko Odak