Skupština DVD Marija Bistrica – Nastavljen kapitalni projekt – dogradnja vatrogasnog doma

U subotu 18. ožujka  je održana redovna skupština DVD Marija Bistrica. Društvo trenutno broji 92 punoljetna člana, od čega 63 člana s pravom glasa, kao i 30 članova vatrogasnog pomlatka te 19 članova vatrogasne mladeži. Kao središnje društvo VZO Marija Bistrica društvo ima 26 potpuno opremljenih vatrogasaca. Oni su u prošloj godini imali šest požarnih intervencija na otvorenom, a pored toga i dvadesetak tehničkih intervencija. Zagorska javna vatrogasna postrojba Zabok, koja ima dislociranu bazu u Mariji Bistrici, na području Općine Marija Bistrica u 2022. godini, samostalno je odradila dvadesetak intervencija manjeg obujma.

Članovi operativne postrojbe sudjelovali su i kod dežurstava te kao logistička pripomoć prilikom društveno-kulturno-sportskih događanja na području Općine Marija Bistrica, te na združenoj vatrogasnoj vježbi VZO Marija Bistrica koja je održana na ugostiteljskom objektu na Lazu. Također članovi sudjeluju na događanjima u Svetištu MBB, poput vatrogasnog i vojnog hodočašća, obilježavanje svetog Florijana, i na procesijama na Cvjetnicu, Tijelovo i u predvečerje blagdana Majke Božje Bistričke. Prošle je godine održan i Dan otvorenih vrata za školsku i predškolsku djecu. Aktivne su bile i natjecateljske ekipe djece i mladeži, koje su odradile desetak natjecanja, a bilježe se dva terenska natjecanja operativnih vatrogasaca te sudjelovanje Antonija Belka na Zagreb Firefighter Stair Challengeu. Bilo je i osposobljavanja, pa su tako četiri člana položila za dočasnika prve klase, a jedan za dočasnika.

Dvije članice uspješno su završile osposobljavanje za vatrogasne suce podmlatka i mladeži, a dva člana prisustvovala su seminaru o postupanju sa hibridnim vozila kod prometnih nesreća. Iz Fonda solidarnosti Europske unije za nabavu vatrogasne opreme koja je oštećena prilikom intervencija izazvanih serijom potresom nakon 28. prosinca 2020. godine, društvo je nabavilo novu opremu, a tijekom prošle godine pokrenut je nastavak kapitalnog projekta – dogradnja vatrogasnog doma.

Na skupštini su dodijeljene i spomenice za višegodišnji rad u društvu. Tako su spomenice za 10 godina dobili Nikola Kušić, Matija Jakopović, Antonio Meštrović i Neven Šimunec, za 40 godina Damir Kovačić i Zlatko Skočak, a za 50 godina Ivan Meštrović.

Skupštinu su uz predstavnike prijateljskih društava pozdravili: predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, supsidijar u Svetištu MBB vlč. Mirko Brlić, ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić i predsjednik KUD-a ”Lovro Ježek” Marija Bistrica Ivan Palanović.

(Elvis Lacković)