Stručno-edukativna ekskurzija VZKZŽ i GZ Šmarje pri Jelšah

U sklopu realizacije programa rada i suradnje Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah organizirana je dvodnevna stručno – edukativna ekskurzija izaslanika Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, koju su vodili  predsjednici Stjepan Skuliber i Erih Strašek.

Prvi dan, subota 21.listopad, izvršen je obilazak Kampa vatrogasne mladeži u Fažani.
Gosti su obišli objekte Kampa i upoznati su na radom Kampa vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani koji vrlo uspješno radi već 28 godina.

U popodnevnim satima  upriličen je posjet Nacionalnom parku Brijuni.

Brijunsko otočje i nacionalni park koji se smjestio u Istarskoj županiji sastavljen je od čak 14 otoka i otočića koji su se tijekom prošlosti odvojili od istarskog kopna.
Razvedenost naše divne obale omogućila je nastanak prekrasnih fenomena od kojih je jedan upravo NP Brijuni. Brijuni su i danas popularno odredište turista i ljubitelja prirode.

Nacionalni park Brijuni jedan je od najljepših i najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova koji se od ostalih parkova razlikuje u činjenici da je gotovo u potpunosti kultiviran od strane čovjeka i stvoren kao njegovo mjesto odmora i uživanja. Iako oblikovan namjenski, napravljen je u sinergiji s prirodom što mu daje posebno skladni i pitomi izgled. Da, iako mnogi vjeruju da ljudska ruka samo uništava prirodu, ovdje jasno vidimo da nekad može raditi u skladu s njom. Ovo prekrasno mjesto stvoreno za ladanjski odmor jedan je od najuređenijih nacionalnih parkova u Europi i prati ga odlična reputacija, potvrđena od strane mnogih poznatih ličnosti koje su se odmarale na Brijunima i opisale svoj boravak kao nezaboravno iskustvo a što smo i mi osjetili.

U nedjelju 22.listopada bio je rezerviran za posjet Vatrogasnom vježbovnom centru Šarjane.

Domaćini su nam bili Slavko Gauš, predsjednik Vatrogasne zajednice primorsko-goranske županije, Mladen Šćulac zapovjednik Vatrogasne zajednice primorsko-goranske županije i Dario Gauš zamjenik zapovjednika JVP Rijeka.

Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije je 2010.godine preuzela  upravljanje nad nekadašnjom vojarnom. Preuzimanjem prostora vojarne ostvarena je davna želja vatrogasaca ovog područja – imati svoj prostor za uvježbavanje i obuku vatrogasaca.

 

Prostor je predviđen za sve oblike treninga, obuke, prezentacija te sve vidove aktivnosti na zaštiti i spašavanju ljudi, životinja i materijalnih dobara.
Po namjeni prostor Vatrogasnog vježbovnog centra Šapjane razgraničava se na slijedeće osnovne funkcije.

a)  Zajednički sadržaji,
b)  Trenažni poligoni i
c)  Vatrogasna postaja Šapjane (Dobrovoljno vatrogasno društvo Kras).

U prvoj fazi uređenja vježbališta izgrađeno je vježbovno polje za vrući trening, ukupne površine 900 m2, demonstracijski vježbovni kontejner za vrući trening, tzv. otvoreni kontejner kao i nadogradnja na tim kontejnerima za vruće treninge gašenja požara podrumskih prostorija i simulacije brodskih požara. Sagrađen je montažni vježbovni toranj, vježbovno polje za urbana spašavanja (potresi i ruševine), s posebnim naglaskom na spašavanje s visina i iz dubina te iz ruševina. Uređeno je vježbovno polje i štenara za potražne pse. Obnovljeno je  stavljeno u funkciju  nekoliko zgrada i pomoćnih objekata.
U pratnji ljubaznih domaćina obiđeni su objekti i vježbališta a upoznati smo i sa daljnim planovima  ovog vježbališta.

Posjet Šapjanama završen je zajedničkim ručkom u kultnom restoranu „Stara pošta“

Dvodnevno zajedničko druženje vatrogasaca i gasilca završeno je povratkom  kućama u nedjelju u predvečernje.

 

Fotografije: