Stručni seminar VZKZŽ

vzkzz-large 331 517

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije je 16.,17.,i 18.siječnja 2015. godine u Vatrogasnim domovima u Tuhlju,Tugonici-Podgrađe i Svetom Križu Začretje na radnom seminaru okupila oko 300 dužnosnika vatrogasnih organizacija, predsjednika, zapovjednika, tajnika i blagajnika s područja cijele županije.

Razlog održavanja seminara je donošenje novih zakona, koje je tijekom 2014. donio Hrvatski sabor, a značajno zadiru u vatrogasnu djelatnost.
Novim Zakonom o udrugama i Zakonom o računovodstvu neprofitnih organizacija pokrenuti su ozbiljni koraci u rješavanju niza otvorenih pitanja vezanih uz rad neprofitnih organizacija, među kojima su i dobrovoljna vatrogasna društva te vatrogasne zajednice.

U  uvodnom dijelu seminara prezentaciju je održala gospođa Martina Jantol, iz Zagorske razvojne agencije koja je vatrogasne dužnosnike upoznala s mogućnostima sufinanciranja izgradnje i/ili opremanja vatrogasnih domova u sklopu pod mjere 7.4 Ruralnog razvoja iz sredstava Europske unije.

Informacija o obveznim dijelovima novih statuta vatrogasnih organizacija, usklađenih s novim Zakonom o udrugama (NN br. 74/2014), sadržavala je dobrim dijelom već poznate elemente, a među novima valja izdvojiti potrebu jasnog definiranja gospodarske djelatnosti unutar organizacije, potrebu imenovanja likvidatora za svaku organizaciju odmah po donošenju novog statuta, obveznu javnu objavu popis članova, obvezno osiguravanje javnosti djelovanja udruge, načine izbora dužnosnika DVD- i VZG/VZO i  sl.
Posebno je ukazano na rok za donošenje izmjena i dopuna ili donošenje novih Statuta i podnošenje zahtjeva za upis u Registar neprofitnih organizacija( rok 30.09.2015.)

Tijekom izlaganja o novom Zakonu o računovodstvu neprofitnih organizacija (NN br. 121/2014) naglasak je stavljen na:

  • javnu objavu financijskih izvještaja
  • izjavu o fiskalnoj odgovornosti
  • obvezne financijske dokumente (plan prihoda i rashoda, plan zaduživanja i otplata, obrazloženje financijskog plana)
  • održavanje 2 sjednice Skupštine godišnje (jednu radi donošenja financijskog plana za narednu godinu te drugu radi usvajanja završnog računa za prethodnu godinu)
  • potrebnu jasnog usmjeravanja organizacije prema vođenju jednostavnog ili dvojnog knjigovodstva (dvojno je obavezno za organizacije koje imaju imovinu ili godišnji prihod iznad 230.000 kuna)
  • obveznu registraciju udruga u Registar neprofitnih organizacija (do 31. 03. 2015.)
  • kaznene odredbe za čelnike JLS ako se doznačuju sredstva udrugama koje nisu registrirane u Registru neprofitnih organizacija

Na seminaru je naglašena u daljnja dogradnja aplikacije „Vatrogasna mreža“ u svim svojim segmentima i obveza vatrogasnih organizacija da  podatke koje su upisali  podatke stalno dopunjuju i ažuriraju.

Polaznici seminara ponovno su upoznati s obvezama i načinu dostavljanja podataka u VOC u Zaboku, kao i potrebi poboljšanja međusobne komunikacije.

Svi nazočni, a posebno zapovjednici vatrogasnih postrojbi upoznati su sa načinom provođenja stručnog nadzora od strane Zapovjednika VZKZŽ, njegovog zamjenika i članova Zapovjedništva VZKZŽ u sljedećem razdoblju.
Isto tako svi nazočni informirani su oko detalja vezanih uz provođenje osposobljavanja za zvanja u vatrogastvu, kao i aktivnostima koje predstoje u 2015. godini (županijska vatrogasna natjecanja i drugo).

Sve navedene teme na seminaru uz gospođu Martinu Jantol iz ZAR-e, pripremili su i prezentirali Ivica Glas, predsjednik VZKZŽ, Marijan Lovrenčić, zapovjednik VZKZŽ, Davor Vrabec, zamjenik zapovjednika VZKZŽ, Brankica Gregurović, administrativno-računovodstveni referent VZKZŽ i Rajko Jutriša, tajnik VZKZŽ.

Broj okupljenih sudionika na seminarima ukazuje na ozbiljno shvaćanje mogućih znatnih zakonskih posljedica za organizacije koje svoje poslovanje neće uskladiti s novim zakonskim propisima.
Prema potrebi u toku 2015. godine održat će se sličan seminar s aktualnim temama  koje se odnose na sve vatrogasne organizacije.

Ovom prilikom VZKZŽ zahvaljuje se svim sudionicima seminara na odazivu, konstruktivnim prijedlozima i aktivnom sudjelovanju u raspravama.
Posebna zahvala domaćinima seminara DVD-ima Tuhelj, Tugonica-Podgrađe i Sveti Križ Začretje.

U nastavku donosimo nekoliko detalja sa seminara.

DSC05020

DSC05028 DSC05030 DSC05031 DSC05035 DSC05037

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)