Studijski posjet Kornatima VZO Kraljevec na Sutli

kornati small

Vatrogasna zajednica općine Kraljevec na Sutli iskoristila je Dan neovisnosti za studijski posjet mjestu stradavanja kolega vatrogasaca na Kornatima.

Pedeset vatogasaca iz 6 vatrogasnih društva koji čine zajednicu (DVD Kraljevec na Sutli, DVD Kačkovec, DVD Draše, DVD Lukovec, DVD Radakovo, DVD Čemehovec) u ranim jutarnjim satima krenulo je s pitomih zagorskih brega na put prema neukrotivom dalmatinskom kršu i vječnom grobu 12 vatrogasaca koji su na tom otoku u borbi s vatrom izgubili ono najvrednije, svoje živote.

01

Pijetet kolegama iskazan je na dostojanstven način polaganjem vijenaca te svijeća vatrogasaca i načelnika općine Antuna Hrelja, te služenjem Svete mise zadušnice koju je predvodio župnik Stjepan Tenšek. Zvucima trube Papine pjesme “Krist na žalu” i “Tišine” koji su u tom kršu pridonijeli posebnom duhovnom ugođaju i suosjećanju s poginulim kolegama u mislima smo se oprostili od prijatelja vatrogasaca.

03

Nakon duhovnog dijela predsjednik VZKZŽ Ivica Glas održao je dojmljivo predavanje o tijeku, okolnostima i službenoj verziji tragedije s završnom riječi da zaključak o tragediji donesemo sami nakon što razgledamo mjesto stradavanja. Nakon službenog dijela obišli smo spomen križeve i mjesta stradavanja vatrogasaca, te okolne vidikovce. U povratku nakon pauze za ručak na otoku Kornati najhrabriji su iskoristili za kupanje u moru. Povratak je ujedino bio vrijeme za razmjenjivanje dojmova, druženja, pjesmu, pa i za studiju koje je vino bolje zagorsko ili dalmatinsko, a kakvi bi mi bili zagorci da u busu nismo i “celi put popevali”. Studijski posjet Kornatima omogućio nam je načelnik Općine Kraljevec na Sutli koji je sufinancirao izlet svojim vatrogascima i bio sudionik. Ovaj studijski posjet ostat će zabilježen kao posjet najmlađeg vatrogasca VZKZŽ šestomjesečne Marije Berić petog djeteta obitelji Berić iz koje se vatrogascem postaje rođenjem.

04

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)