Vatrogasna vježba -Strahinjčica

DSC05083.JPG.resized

Planinarski dom na Strahinjčici dva je dana 8. I 9. Svibnja bio u funkciji prostora za obuku i provjeru vatrogasnih snaga Krapinsko zagorske županije.

Županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić  želio je ovdje obaviti smotru pripadnika intervencijskih vatrogasnih postrojbi uz istovremenu provjeru ispravnosti opreme i raspoložive tehnike, funkcioniranja radio veza. Izvršiti vježbu i napraviti analizu.
Povod za to bio je velik  šumski požar  u ožujku 2012 u kojem su se vatrogasci borili s vatrom četiri dana. Tih su se dana okušali u borbi s vatrenom stihijom JVP Krapina, ZJVP Zabok,DVD Radoboj,  DVD Krapina,DVD Jazvine,, DVD Jesenje Gornje, DVD Đurmanec, DVD Gornja Šemnica, DVD Mihovljan, DVD Škarićevo,DVD Donja Šemnica, DVD Novi Golubovec i DVD Lepajci. Sveukupno kažu podaci bilo je angažirano 79 vatrogasaca i 20 vozala.
Vremenske prilike koje su tih dana vladale na ovi prostorima bil su podloga za magistarski rad meteorologinji.
Ovi prostori i događajna njima smatrali su opravdano čelni ljudi VZKZŽ idealno su mjesto za održavanje tečaja za „Vatrogasne časnike I Klase“. Polaznici su bili mahom pripadnici vatrogasnih postrojbi koji to zvanje stekli prije dvije godine u Humu na Sutli.
Nakon okupljanja svih pozvanih smještaja raspoložive tehnike i opreme na platou uz planinarski dom županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić izrazio je zadovoljstvo zbog odaziva vatrogasaca i kazao da će se ovog puta susret i vježba odvijati kroz gašenje šumskog požara, druga ekipa će izbaviti unesrećenog s električnog stupa a treća dati prikaz rada s motornom pilim što je danas česti slučaj nakon uklanjana posljedica od nevremena i ponovnog osposobljavanja prometnica za odvijanje prometa.
Po završetku vježbe u kojoj su pokazane puna ozbiljnost i uvježbanost ali i dobra opremljenost kazali su  predsjednik  VZKZŽ Ivica Glas, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika gosp. Vinković. Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo prikazanim vježbama i osposobljenošću vatrogasaca.
Župan KZŽ Željko Kolar čestitao je vatrogascima na ovoj vježbi, zahvalio im za brojne intervencije u našoj ali susjednim županijama u prošlogodišnjim brojnim  poplavama za taj doprinos općina Drenovci dodijelila je posebna priznanja našim ekipama koje im je uručio župan na smotri. Župan je u svom govoru izrazio očekivanje da će iduće godine županija moći vatrogascima za njihove opravdane potrebe izdvojiti  značajnija sredstva. Zadovoljan je opremom s kojom danas raspolažu DVD-i ali i rezultatima i radu kojeg vatrogasci  ulažu za svoje obrazovanje. Planinarsko društvo „Strinjčica za potrebe sudionika vježbe dalo je na korištenje sav otvoreni i zatvoreni prostor bez naknade. Zato su im vatrogasci bez naknade istočili vodu iz svojih cisterni u cisternu, bez naknade. Na kraju susreta izrečeno je zadovoljstvo prikazanim. Vremenske  prilike pomogle su da se vježba izvrši na zadovoljstvo i svih sudionika.bu.

DSC05082.JPG.resized  DSC05089.JPG.resized DSC05096.JPG.resized DSC05098.JPG.resized

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)