Vatrogasna vježba u Zlatar Bistrici

ZLATAR BISTRICA – DVD Zlatar Bistrica u nedjelju 16. lipnja organizirao je Javnu pokaznu vatrogasnu vježbu ”Požar stambena zgrada”.
Vježba je održana na zgradi u Ulici Stjepana Radića broj 2, a cilj je bio prezentirati spremnost i suradnju više interventnih timova.
Vježbu je osmislio i proveo Zapovjednik DVD-a Zlatar Bistrica Luka Uroić, a sudjelovala su ukupno 23 vatrogasca s 4 navalna vozila, jednim zapovjednim i jednim autoljestvama. Uz DVD Zlatar Bistrica (dva vozila i 14 vatrogasaca), sudjelovalo je i 6 vatrogasaca DVD-a Zlatar s Navalnim vozilom, te tri pripadnika ZJVP Zabok s dva vozila.
Pored njih sudjelovalo je i 6 pripadnika HGSS-a i 3 pripadnika T1 tima zavoda za hitnu medicinu KZŽ-e.

Pretpostavka vježbe bila je da je uslijed adaptacije stana na 3. katu zgrade izvođač radova neoprezno rukovao s kutnom brusilicom te se zbog veće količine iskri zapalila manja hrpa kartona, a požar se zatim vrlo brzo proširio na preostali gorivi materijal u stanu i balkonu na kojem se nalazi veća količina otpadnog drva i kartona te se požar preko balkona proširio na kat iznad.
Zapovjednik DVD-a dolaskom na mjesto intervencije izvršava izviđanje i utvrđuje mjesto požara, dobiva od stanara informaciju da je hidrantska mreža loša te odmah od VOC-a traži da pošalje dodatan DVD za opskrbu vodom (VOC upućuje DVD Zlatar), isto tako traži HGSS i hitnu da dođu na mjesto intervencije jer postoji mogućnost teško ozlijeđene osobe na 4 katu, te uviđa da je potrebno izvršiti sljedeće zadatke za uspješno gašenje požara: 1: evakuacija i pretraživanje zgrade, 2: unutarnja navala 3. i 4. kat, 3: navala na 3. kat pomoću ljestvi rastegači, 4: navala na 4. kat pomoću autoljestvi, 5: spašavanje ozlijeđene osobe s 4. kata

Razvoj vježbe

U 15:02 na mjesto intervencije dolazi ZV i NV3 sa 6 vat, DVD-a Zlatar Bistrica nakon izviđanja zapovjednika po zapovjedi N1,N2 i V1 i V2 s IA kreću u pretraživanje zgrade i izvršavaju evakuaciju stanara.
Voditelj NV3 odlazi zatvarati dotok plina i vode te isključuje struju u zgradi. U 15:05 na intervenciju izlazi NV2 DVD-a Zlatar Bistrica, po dolasku od zapovjednika primaju zapovijed da je potrebno za NV3 pripremiti B prugu do razdjelnice na ulazak zgrade i donijeti potrebnu armaturu za formaciju 2 mlaza na 3. i 4. kat, i priključiti NV2 na NV3 zbog opskrbe vodom, a zatim krenuti na pripremu mlaza i ljestvi za gašenje 3. kata preko balkona.
Nakon pretraživanja i evakuacije sa NV3, N1 N2 i V1 i V2 kreču od ulaza zgrade (1 razdjelnica) sa B cijevima postavljati 2 razdjelnicu na 3. kat, zatim N1 N2 s C cijevima kreču s jednim C mlazom u unutarnju navalu na 4. kat, a V1 i V2 u stan na 3. katu. Nakon pripreme razdjelnice i armature za NV3, N1 N2 sa NV2 kreću u pripremu C mlaza za gašenje preko ljestvi na 3. katu, a V1 V2 i C1 C2 uzimaju s vozila rastegaču i rastežu ju i prislanjaju na balkon 3. kata. U 15:15 na mjesto intervencije dolaze DVD Zlatar, ALJ i NV ZJVP, JVP postavlja ALJ i s NV formiraju C mlaz za gašenje preko ALJ, a DVD Zlatar vrši opskrbu NV JVP-a i postavlja dodatni B mlaz za hlađenje krova zgrade. N1 N2 sa NV3 putem radio stanice zapovjedniku da su lokalizirali požar na 4. katu ali da su u stanu pronašli teško opečenu osobu, povratno od zapovjednika dobivaju zapovijed da osobu dovedu do balkona stana te da će ju preuzeti HGSS koji je spreman za spašavanje. HGSS preuzima ozlijeđenu osobu te ju zbrinjava u nosila za spašavanje i pomoću užadi spušta osobu preko balkona na parkiralište zgrade gdje ju preuzima hitna pomoć.

Vježbi su prisustvovali i načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, te zapovjednik VZKZŽ-e Marijan Lovrenčić, koji su pohvalili vježbu, dok je predsjednik DVD-a Zlatar Bistrica Dražen Mikulec zahvalio svim sudionicima. (Elvis Lacković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)