Vježba u osnovnoj školi Bedekovčina

DSC 1051.JPG.resized

U osnovnoj školi Bedekovčina dana 27. svibnja 2015. godine uspješno je izvedena vježba učenika, djelatnika škole i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina u evakuaciji učenika , spašavanja i gašenja požara.

Prema scenariju vježbe izbio je požar na prvom katu škole u kabinetu s informatičkom opremom, koji djelatnici škole ne uspijevaju ugasiti u početnoj fazi vatrogasnim aparatima, te se dojavljuje požar VOC-u Zabok i pristupa evakuaciji učenika. VOC-Zabok uzbunjuje sirenom i porukama DVD Bedekovčina.
U školi se u trenutku nastanka požara nalazi dvjestotinjak  učenika od prvog do osmog razreda i 15 nastavnika. Nakon obavijesti o požaru uspješno se za 3  minute evakuiraju sva djeca iz škole. Međutim pri dolasku vatrogasaca isti se po voditelju evakuacije upozoravaju da su u školi ostali jedan učenik i nastavnik u blizini.
To je bila  druga vježba ovakve vrste na objektu škole. Naime , prije četiri godine bila je slična ,  a trebala bi biti češća.
Cilj vježbe je bio da se u slučaju stvarnog događanja uvježba evakuacija djece iz prostora škole do sigurnog mjesta.
Da se izvrši uvježbavanje i provjera vatrogasne postrojbe DVD Bedekovčina, kao i upoznavanje sa školskim objektom i rasporedom hidrantske mreže.
Da bi se uočili eventualni nedostatci u planovima postupanja u izvanrednoj situaciji i da bi u slučaju stvarnog događanja nesreće smanjile na najmanju moguću mjeru.
I na kraju cilj vježbe je bio , da se djeca i njihovi nastavnici, kao i stanovnici oko škole upoznaju s mogućnostima i opremom DVD Bedekovčina.
Djeca su imala priliku i sama rukovati mlaznicom i razgledati vatrogasnu opremu i vozila. Podijeljene su im bojanke i promotivni materijal Hrvatske vatrogasne zajednice. Dogovoreno je izvesti ovakvu vježbu i u drugoj smjeni škole.

Tekst i slike :Željko Odak

DSC 1077.JPG.resized DSC 1091.JPG.resized  DSC 1096.JPG.resized DSC 1098.JPG.resized

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)