Zagorski vatrogasci na gašenju požara u Pločama

ploce small

Temeljem zapovijedi za izvanrednu dislokaciju u noći 12. na 13. kolovoza 2012. g. na šire područje Ploča, lokacija Komim – Kula Norinska upućeno je 19 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila (auto cisterna DVD Bedekovčina, šumsko vozilo DVD Druškovec, 2 kombi vozila DVD Đurmanec i ZJVP Zabok) iz Krapinsko-zagorske županije.

Vatrogasci iz naše županije su 13.08.2012. u jutarnjim satima (05:30 sati) stigli na teren i zamijenili iscrpljene domaćine. Uz vatrogasce iz naše županije tu su bili i vatrogasci iz Varaždinske i Međimurske županije, ukupno 43 gasitelja sa 7 vozila iz sjeverozapadne Hrvatske.

02

Najkritičnije je bilo 13. i 14. kolovoza kada se vatrena stihija približila kućama u naseljima Momići i Matejevići, kao i kapelici Gospe žalosne. Vatra se približila i naseljima Bagaloviča, Desana i Podrujnice. U tim trenucima ugrožen je bio veći dio općine Kule Norinske.

05

U gašenju požara sudjelovao je protupožarni helikopter koji požar gasi s protupožarnim vjedrom “Pelikan” kapaciteta 2.500 l vode i protupožarni zrakoplovi Canadair, kapaciteta 6.000 l vode. U tim trenucima bilo je angažirano oko 300 gasitelja sa oko 50 vozila.

03

Nakon velike borbe sa vatrenom stihijom kuće su obranjene i požar je tokom 15. kolovoza 2012. stavljen pod kontrolu i lokaliziran.

04

Za sve gasitelje koji su stigli izvan županije, općina Kula Norinska organizirala je hranu, smještaj i okrijepu. Nakon više nego uspješno odrađene akcije svi gasitelji su u velikoj garaži obitelji Nikolića zajednički proslavili pobjedu nad požarom. Tu su se našli vatrogasci iz Krapine, Mljeta i drugih mjesta, kao i 20-tak domaćina, a riječi vatrogasaca su bile “ovo još nigdje nismo doživjeli”.

Hvala svim gasiteljima na zalaganju i trudu!

Pogledate slike u galeriji!

{phocagallery view=category|categoryid=4|imagecategories=1}

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)