Započeli radovi na izgradnji Vatrogasnog spremišta u Tuhlju

U prvoj fazi radova izgradit će se betonska ploča s radovima vodovoda i odvodnje koja će zajedno s ostalim troškovima ukupno iznositi oko 58.000 eura

U srijedu je u Tuhlju nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja tog pitanja, na zemljištu iza zgrade Vatrogasnog doma počela izgradnja Vatrogasnog spremišta. Naime, već dugi niz godina tuheljski vatrogasci vape za vatrogasnim spremištem, odnosno za garažom u koju bi se smjestila vatrogasna vozila.


Na prigodnoj svečanosti upriličenoj za tu prigodu sudjelovali su načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić, članovi DVD-a Tuhelj te predstavnici izvođača radova. Predsjednik DVD-a Tuhelj Tomislav Tramišak osvrnuo se na višegodišnje pokušaje da se ovaj hvalevrijedan projekt realizira.


– S pripremom projektne dokumentacije započeli smo još tijekom 2021. godine za koju smo izdvojili 6.600 eura od kojih je 1.500 financirano sredstvima Vatrogasne zajednice KZŽ. Zahvaljujući tome iste smo godine ishodovali građevinsku dozvolu i prijavili se na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt se odnosi na izgradnju samostojeće građevine – vatrogasnog spremišta pravokutnog tlocrtnog oblika, dimenzija 20,00 x 10,00 m. Unutar građevine planira se spremište za navalna vozila, sanitarni čvor, kotlovnica te garderoba. S obzirom na negativan rezultat natječaja te nedostatne kapacitete da sami pokrenemo projekt u cijelosti (betonska ploča, montažna čelična konstrukcija koja će se grijati preko kotla na pelete te opremanje prostora), tijekom ove godine odlučili smo se za gradnju u fazama . U prvoj fazi radova izgradit će se betonska ploča s radovima vodovoda i odvodnje koja će zajedno s ostalim troškovima ukupno iznositi oko 58.000 eura– rekao je prilikom otvorenja radova Tramišak koji je izrazio zahvalnost izvođaču radova Građevinsko zanatskoj radnji “Kolman” na susretljivosti i dobroj suradnji – rekao je.

Ispred Vatrogasne zajednice KZŽ početak radova je pratio zapovjednik Marijan Lovrenčić. – Zadovoljstvo mi je da kao predsjednik Vatrogasne zajednice županije mogu nazočiti jednom lijepom završetku jedne lijepe priče u Tuhlju, jer izgradnja u smislu toga da imamo zadovoljavajuće spremište je pohvalna. Pošto sam stjecajem okolnosti vidio projekte, znam da će to biti jako lijepo i jako efikasno i, ono što je najljepše, zajedno s ovom lijepom zgradom bit će to jedna zaokružena priča koju Tuhelj i zaslužuje. Naravno da smo kao Vatrogasna zajednica pomogli u okvirima našeg Pravilnika o pomaganju vatrogasnih spremišta i projekata. Vaša zamolba je došla i trenutno razmatramo mogućnost kako da vam još na neki način pomognemo – poručio je tuheljskim vatrogascima Lovrenčić.

Zadovoljstvo početkom radova izrazio je i načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja: – Čestitam Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, a prije svega njegovom mladom vodstvu, što su se odlučili započeti i krenuti u ovaka projekt koji im je zbilja potrebit. Mi kao općina i ja kao načelnik pružat ćemo punu potporu, ne samo deklarativnu, nego i potrebitu financijsku pomoć da se projekt uspješno privede kraju. Ove godine dogovorili smo da ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna novčana sredstva za DVD Tuhelj u iznosu od 10.000,00 eura za ovu prvu fazu gradnje, a izdašnija potpora sigurno neće izostati ni u sljedećoj godini. Projekt ćemo financijski pratiti do kraja izgradnje – obećao je pomoć tuheljskim vatrogascima Hercigonja.

Prigodom otvorenja radova Matija Sraga ispred Fast fooda fit iz Klanjca tuheljskim je vatrogascima uručio donaciju u visini od 500 eura. Kao i davne 1984. godine kada su se kopali temelji za postojeći Vatrogasni dom i u srijedu je za Vatrogasno spremište simbolično prvi „zapiknuo lopatu“ dugogodišnji član DVD-a Tuhelj Ivica Pavunc. Dovršetak prve etape radova očekuje se do kraja listopada ove godine.